X

Koko & Roy na Restaurant Week

Restaurant Week Polska rusza już w przyszłym tygodniu (3-17.04 SzanujęJedzenie – idę na Restaurant Week!) i w tej edycji totalnie odpłynęliśmy od Azji. Z ekscytacją odkrywamy kuchnię nowoamerykańską w interpretacji Koko & Roy Warsaw. Często po naszych wywodach, polegających na rozbieraniu dań na czynniki pierwsze, pytacie nas: czy nam po prostu smakowało? I to właśnie była nasza pierwsza myśl od początkowego kęsa w Koko & Roy.

Jakie to pyszne! Łakomie i w emocjach podbieraliśmy sobie jedzenie z talerzy na równi walcząc o dania wegetariańskie i mięsne.Naładowane umami, mocne połączenia smaków, a jednocześnie comfort food wyniesiony (dzięki jakości składników i technikom) na wyższy poziom.W gnocchi szałwiowo-grzybowych czy puree ziemniaczanym z pieczonym czosnkiem z zieloną „chorizo” odnajdujemy globalną swojskość – wiecie, to nie są zwalające z nóg połączenia smaków, o których nikt nie słyszał, ale w jakiś sposób znamy to i czujemy się otuleni ich smakiem mimo, że nasze babcie tak nie gotowały.

Co jeszcze na koniec tej listy zachwytów? Atmosfera miejsca. Ze zdziwieniem doszliśmy do wniosku, że nasza definicja autentyczności zaczyna się zmieniać i szybować w kierunku uczciwości – zarówno pod względem jakości produktów wyjściowych, jak i wszystkich ludzi, którzy podpisują się pod Koko & Roy.

Chociaż już w nazwie restauracji zawarta jest osobista historia migracji do Polski właścicieli, to mamy wrażenie, że tego zaangażowania w karmienie i goszczenie nie brakuje żadnej z osób w zespole.

Jesteśmy tym wzruszeni i po ostatnim kęsie już obmyślaliśmy z kim podzielić się tym miejscem. W pierwszej kolejności dzielimy się z Wami. 🙂 Rezerwujcie wcześniej, bo miejsc nie zostało już tak dużo.

Koko & Roy

Adres: Wilcza 43, Warszawa
Godziny otwarcia: pon. zamknięte, wt.-śr. 12:00-22:00, czw. 12:00-23:00, pt. 12:00-1:00, sob. 10:30-1:00, niedz. 10:30-17:00

Menu A

  1. Chowder z wędzoną makrelą i pstrągiem, ziemniaki, koper włoski, chrupiący bekon
  2. Domowe zielone chorizo (wieprzowina, grillowana zielona papryka, zioła), purée z ziemniaków i pieczonego czosnku, sos pieczeniowy, zielony groszek, smażone kiełki groszku
  3. Panna cotta z herbatą ze złocienia, duszony rabarbar z kardamonem, pistacjowa kruszonka

Memu B

  1. Tarta warzywna z purée z groszku i fasoli fava, smażone szparagi, koper i por, kiełki groszku, parmezan
  2. Gnocchi szałwiowo-grzybowe, smażone ze szpinakiem, pokrzywą oraz szczawiem, biała fasola, pieczarki
  3. Słodko-pikantna gruszka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Podobne wpisy