To nie jest przepis na kawę przygotowaną od dziesiątek lat w jeden właściwy sposób, a kalka trendu z modnych hanojskich (i nie tylko hanojskich!) kawiarni. Aby była jednak jeszcze lepsza dodaje od siebie prosty trik!
Intensywny napar z mocno wypalanych ziaren
Intensywny i dość gorzki napar z mocno wypalanych i mielonych ziaren odmian Arabica, Robusta, Catimor i Excelsa doskonale łączy się ze słodyczą kokosowego mleka lub śmietanki. Podany na lodzie traci jednak na intensywności, dlatego wzmacniam go kostkami lodu z… kawy. Zachowanie kolejności dodawania składników pozwala na stworzenie nie tylko efektownego mrożonego napoju, ale i daje wrażenie złożoności smaku. Pamiętajcie o tym, aby dość intensywnie posłodzić kawę – schłodzenie oszukuje nasze zmysły i napój wydawać nam się może mniej słodki i wyrazisty.
Mrożona wietnamska kawa z mlekiem kokosowym
(cà phê cốt dừa)
Składniki
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego (w wersji wegańskiej można zastąpić np. syropem z agawy, ale i zwykłym cukrem dostosowując proporcje do własnych preferencji)
- 100 ml zimnego naparu najlepiej z kawy wietnamskiej)
- 50 ml zimnego naparu (najlepiej z kawy wietnamskiej) zamrożonego w postaci kostek lodu
- kostki lodu (w pierwszej metodzie ok. 6 kostek, w drugiej około dwóch garści)
Sposób przygotowania
Metoda 1
Dzień wcześniej przygotowujemy kawę i rozlewamy ją do pojemników do mrożenia. W ten sposób powstaną brązowe kostki lodu, pełne kofeiny. Krok ten możemy pominąć, jeśli nie chcemy dodatkowo wzmacniać napoju.
Do szklanki nalewamy schłodzoną kawę oraz dodajemy lód. Następnie zalewamy mlekiem kokosowym zmieszanym ze skondensowanym mlekiem lub cukrem w dowolnej postaci. Pamiętajmy, aby nie dodawać mleka kokosowego bezpośrednio po otwarciu pojemnika, ponieważ najprawdopodobniej rozdzieliło się na wodę kokosową i bardzo gęstą śmietankę. Trzeba je dokładnie przemieszać, aby nie powstały grudki.
Na koniec do kawy dodajemy brązowe kostki lodu przygotowane z kawy. Gotowe!
Metoda 2
Przygotowujemy napar z kawy, a następnie go schładzamy. Do mocnego blendera wlewamy mleko kokosowe, cukier lub mleko skondensowane i dodajemy dwie garści lodu. Miksujemy aż do uzyskania konsystencji śniegu.
Przed samym podaniem wlewamy kawę do shakera lub zamkniętego pojemnika i intensywnie potrząsamy, aby uzyskać pianę. Do szklanki nakładamy porcję kokosowego śniegu i zalewamy spienioną kawą. Jeśli kawa nie jest zbyt słodka polewamy całość skondensowanym mlekiem lub dodajemy cukier (np. w postaci syropu z agawy).