X

Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Neapolu?

Byliśmy naprawdę zaskoczeni zainteresowaniem, jakim cieszył się nasz krótki wypad do Włoch. Jedna z ulubionych destynacji Polaków nadal budzi duże emocje i niemal każdy ma tam swoje ulubione regiony, miejsca i restauracje. Cykl wpisów o tym kraju zaczniemy od tematu chyba najbardziej oczywistego – pizzy. Najlepszej pizzy. Najlepszej pizzy w Neapolu. Najlepszej pizzy na świecie? Italia ma tyle do zaoferowania na wielu, nie tylko kulinarnych frontach, ale nadal kiedy słyszę Włochy, to myślę pizza. I mam wrażenie, że nie jestem odosobnionym przypadkiem. 😉

Neapol i jego pizza to nasza nowa miłość na mapie Europy. I chociaż zdajemy sobie sprawę, że istnieje wiele jej rodzajów, to pizza napoletana jako pierwowzór stanowi podstawę poniższego rankingu.

Uciekliśmy z Rzymu do Neapolu

Po krótkim pobycie w Rzymie i spróbowaniu placków w stylu sycylijskim (grube, puszyste ciasto z wieloma dodatkami, często sprzedawane na wagę) i rzymskim (cienkie, bardzo chrupiące i blade ciasto) wiedzieliśmy, że te gatunki nas w sobie nie rozkochają. Próbowaliśmy ich w najbardziej polecanych miejscach – wszystko było smaczne, ale bez „efektu wow”. Po kilku dniach wsiedliśmy w autobus i uciekliśmy z opanowanego przez rzesze turystów Rzymu do Neapolu. I to była najlepsza decyzja tego wyjazdu. 🙂

Zanim przejdę do naszego rankingu, wypada wspomnieć, że pizza napoletana nie jest w Polsce przesadnie popularna. Co prawda powstaje coraz więcej miejsc z piecami z prawdziwego zdarzenia, ale popularne włoskie placki królują raczej w formie wynosów/dostaw. Najczęściej na grubym cieście z wieloma dodatkami i „podwójnym serem”. Ma być dużo, dobrze i smacznie. OK, nie mam nic przeciwko. To inny gatunek pizzy i nie warto zawracać sobie głowy porównaniami. Chcielibyśmy jednak zawalczyć z mitem, że „prawdziwa pizza powinna być bardzo chrupiąca, a jej trójkącik po podniesieniu powinien sztywno się trzymać i nie opadać”. Mit ten jest tak powszechny, że jakiś czas temu utrwalała go nawet pewna gastro-celebrytka z bujnymi lokami. 😉 Otóż nic w tym rodzaju. Cieniutkie ciasto, mimo tego, że jest perfekcyjnie upieczone, jest sprężyste, a chrupią jedynie brzegi. Środek bywa mokry i przez to pojedyncze kawałki najłatwiej jeść… rolując je.

Pizza napoletana nie jest w Polsce popularna

Dobrze wykonaną pizzę neapolitańską rozpoznamy po wyrośniętych brzegach (nazywanych cornicione), które powstają dzięki specjalnemu sposobowi formowania placka. Pizzaiolo rozciąga ciasto ze środka do zewnątrz, co powoduje powstawanie bąbli powietrza na brzegach placka. Po upieczeniu tworzą one wysoki rant, tak charakterystyczny dla tego stylu pizzy. Upieczeniu w piecu z odpowiednią temperaturą! To, że musi to być piec opalany drewnem jest kolejnym mitem. Choć zazwyczaj rzeczywiście jest to drewno, chodzi tutaj jedynie o odpowiednią temperaturę. Nie ma czegoś takiego jak „ciasto, które przeszło aromatem palonego drewna”. Nie przy tak wysokiej temperaturze i krótkim czasie pieczenia.

Odwiedziliśmy wiele pizzerii w Neapolu, ale do rankingu wybraliśmy najlepsze 5. I chociaż rankingi zawsze są subiektywne, to kierowaliśmy się pewnymi wyznacznikami jakości, a nie jedynie własnym widzimisię. Idealne cornicione, świetnej jakości składniki czy sprawna obsługa – to da się zmierzyć. Jakie kryteria braliśmy pod uwagę? Oryginalna pizza neapolitańska jest wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, mozzarelli z Campanii (najczęściej z krowiego – fior di latte, ale za dopłatą również z bawolego mleka – di bufala), bazylii, oliwy z oliwek i w końcu bazy ciasta – mąki typu 00 (mąki 00 jest tak naprawdę wiele rodzajów). Oceniamy więc jakość i smak ciasta, składników oraz atmosferę miejsca – to ostatnie też ma bardzo duże znaczenie w ostatecznej percepcji miejsca.

Oceniamy smak ciasta, składników oraz atmosferę

Lokale zostały wytypowane na podstawie polskich (dzięki Krakowski Makaroniarzu!) i zagranicznych rankingów, poleceń lokalsów, oldschoolowego włoskiego przewodnika kulinarnego po Neapolu i rekomendacji Aldo – naszego gospodarza-foodie z AirBnB, o którym więcej napiszę za chwilę. Pamiętajcie, że gwiazdki w ocenie odnoszą się do ideału – pizzy najlepszej z najlepszych. 3 gwiazdki za ciasto mogą wyglądać słabo, ale szczerze mówiąc, pizza z 5 miejsca w tym krótkim rankingu nadal była lepsza niż wszystkie, których do tej pory spróbowaliśmy w Polsce. Może to brzmi jak pretensjonalny frazes często powtarzany przez food-turystów, ale… tym razem tak właśnie było. Jedliśmy różne rodzaje, ale do porównania lokali posłuży ta ulubiona – pizza margherita. Według mnie to idealny balans między smakiem ciasta i dodatków. Mimo, że przekonałem się do marinary (z jej podstawowymi składnikami – pomidorami, czosnkiem i oregano), to właśnie za idealną margheritą najbardziej tęsknię będąc w Polsce. O cenach nie wspominamy, ale zrobię wyjątek – za margheritę zapłacicie zwykle w granicach 4-5 Euro.

Na koniec rzecz najważniejsza. Aldo. Nasz gospodarz i przewodnik w Neapolu, bez którego wyjazd nie byłby tak wyjątkowy. Trafiliśmy do jego domu zupełnie przypadkiem. No prawie. Poza atrakcyjną ceną, skusiła nas cudownie prawdziwa dzielnica Quartieri Spagnoli, znana z używania języka neapolitańskiego i wpływów Camorry oraz… domowe śniadania na dużym tarasie w ofercie AirBnB. Rzeczywistość przerosła nasze oczekiwania, ale to temat na osobny tekst.

Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Neapolu? Dość gadania – czas na ranking!

Najlepsza pizza w Neapolu

#5 Palazzo Petrucci Pizzeria

Palazzo Petrucci Pizzeria to miejsce polecane przez mieszkańców z kilku powodów. Brak kolejek, dobra pizza i (za dopłatą) widok z tarasu na dachu pałacyku to niektóre z nich. Jeśli macie ograniczoną liczbę pizzerii do odwiedzenia, nie zawracajcie sobie głowy tym miejscem – są lepsze. Ze względu na lokalizację i obsługę, wyższe są też ceny.

Nie zmienia to jednak faktu, że jest to Top 5 najlepszych pizzerii w naszym życiu. Właśnie tak wysoka jest jakość i smak pizzy w Neapolu. Trzy gwiazdki we wszystkich kategoriach – ale w niesamowicie wyśrubowanej skali neapolitańskiej. 🙂

Ciasto: ★★★☆☆
Dodatki: ★★★☆☆
Atmosfera: ★★★☆☆
Adres: Piazza S. Domenico Maggiore, 5/6/7, 80134 Napoli NA, Włochy
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 12:00–16:00, 19:00–23:30

Palazzo Petrucci Pizzeria
Palazzo Petrucci Pizzeria

 

#4 Pizzeria Di Matteo

Pizzeria Di Matteo to lokal z długą tradycją, który do dzisiaj wyjątkowo przeżywa wizytę… Billa Clintona, który odwiedził to miejsce podczas szczytu G7 w 1994 roku, odbywającego się właśnie w Neapolu. Poza głośną i rozentuzjazmowaną obsługą oraz swojskim wnętrzem uświadczycie tam bardzo dobrej pizzy w wielu wariantach z (chyba nie trzeba tego dodawać) efektownego pieca opalanego drewnem.

Jeśli porozmawiacie z mieszkańcami, powiedzą Wam, żeby koniecznie spróbować w tym miejscu le frittatine di pasta, czyli smażonej na głębokim tłuszczu przekąski z makaronu bucatini. Spróbowaliśmy – nie porwało nas, więc pewnie sekret smaku tkwi w jego sentymentalnym charakterze. 🙂

Ciasto: ★★★☆☆
Dodatki: ★★★★☆
Atmosfera: ★★★★☆
Adres: Via dei Tribunali, 94, 80138 Napoli NA, Włochy
Godziny otwarcia: pon.-sob. 10:00–23:00, niedz. 10:30–15:00

Pizzeria Di Matteo
Pizzeria Di Matteo
Pizzeria Di Matteo

 

#3 Pizzeria Da Attilio

Pizzeria Da Attilio to idealne miejsce dla osób, które chcą zjeść świetną pizzę neapolitańską bez długiego czekania w kolejce. Lokal znajduje się w wąskich uliczkach wspomnianej przeze mnie wcześniej dzielnicy Quartieri Spagnoli, więc jeśli wybierzecie stolik na zewnątrz będziecie siedzieć dosłownie na brukowej wąskiej dróżce między wysokimi kamienicami i lokalsami z wolna wędrującymi z zakupami z pobliskiego targowiska.

Jeśli zastanawiacie się czy wybrać margheritę w wersji z krowim czy bawolim mlekiem – naszym zdaniem wersja z krowim w tym przypadku okaże się smaczniejsza. I zauważalnie (bo prawie dwukrotnie) tańsza. Jeśli zakwaterujecie się w Dzielnicach Hiszpańskich, to powinna być pierwsza miejscówka, którą odwiedzicie po wyjściu z pokoju. 🙂

Ciasto: ★★★★☆
Dodatki: ★★★★☆
Atmosfera: ★★★★☆
Adres: Via Pignasecca, 17, 80134 Napoli NA, Włochy
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 12:00–15:30, 19:00–23:30

Pizzeria Da Attilio
Pizzeria Da Attilio

 

#2 Pizzeria Gino e Toto Sorbillo

Organiczna mąka i dodatki. Absolutnie najwyższy poziom. Do tego miejsca ciężko Wam będzie wejść bez kolejki. Najpierw należy podejść do obsługi i poprosić o rezerwację podając swoje imię. Jak dobrze pójdzie to za 20-90 minut imię zostanie wywołane i będziecie mogli zająć miejsce na jednej z dwóch kondygnacji lokalu. Uważajcie – obok siebie znajdują się dwa lokale o tej nazwie – Gino e Toto oraz Antonio e Gigi – my polecamy tą pierwszą. Kilka budynków dalej jest kolejne Sorbillo, wyróżnione nawet w rankingu Michelin. Wy szukajcie jednak niebiesko-białego daszku i… kolejki. Po tym poznacie „tą właściwą”. 😉

Świetne dodatki, świetne ciasto i przyjemne białe wino stołowe. Mimo tego, że Sorbillo zajmuje drugie, a nie pierwsze miejsce w tym rankingu, należy traktować je jako nieodłączny punkt wizyty w Neapolu. Nawet jeśli podróżujecie nie (tylko) kulinarnie.

Ciasto: ★★★★☆
Dodatki: ★★★★★+
Atmosfera: ★★★★★
Adres: Via dei Tribunali, 32, 80138 Napoli NA, Włochy
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 12:00–15:30, 19:00–00:00

Pizzeria Gino e Toto Sorbillo
Pizzeria Gino e Toto Sorbillo
Pizzeria Gino e Toto Sorbillo

 

#1 L’Antica Pizzeria da Michele

W lokalu dostaniecie tylko marinarę i margheritę. I tak od ostatnich 150 lat. 🙂 Być może najlepszą na świecie. My czekaliśmy w kolejce ponad dwie godziny. Najpierw dostajemy numerek (po kolei wydawanych jest 100 numerów białych, 100 niebieskich i w razie potrzeby dodatkowo zielone). Obsługa sukcesywnie wywołuje po włosku kolejne numery (zaczynając od pierwszej setki białych, w górę) – podstawowy włoski wskazany. 😉 Jeśli chcecie uniknąć czekania, weźcie numerek i idźcie spokojnie na kawę albo lody. Przy dużej kolejce 1-2 godziny czekania to minimum. Jeśli chcecie być sprytni, odwiedźcie to miejsce w godzinach sjesty – mniej więcej między 16:00-19:00 – wtedy kolejki są mniejsze. Jeśli nie czujecie potrzeby jeść w lokalu, możecie wejść bez kolejki i odebrać pizzę „na wynos”. Pizzeria mogłaby dwukrotnie podnieść ceny i nadal byłaby pełna, więc tym bardziej doceniamy i szanujemy podejście właścicieli da Michele.

Dlaczego L’Antica Pizzeria da Michele wygrała nasz ranking? Dzięki najlepszemu ciastu. Jest naprawdę wyjątkowe i każdy fanatyk pizzy neapolitańskiej z pewnością je doceni. Składniki dodane w idealnych proporcjach świetnie uzupełniają je i sprawiają, że pizza w da Michele jest tak wyjątkowa. Cudowna radość z jedzenia. Prostota i doskonałe rzemiosło. Do tego idealnie surowe, włoskie wnętrze. Niepowtarzalny klimat, który zostanie z nami na długo. Nie zaczynajcie od tego miejsca jeśli planujecie odwiedzić kilka pizzerii – to Wam zmieni optykę patrzenia na pizzę do końca życia. 😉

Ciasto: ★★★★★
Dodatki: ★★★★★
Atmosfera: ★★★★★
Adres: Via Cesare Sersale, 1, 80139 Napoli NA, Włochy
Godziny otwarcia: pon.-sob. 11:00–23:00, niedz. zamknięte

L’Antica Pizzeria da Michele
L’Antica Pizzeria da Michele
L’Antica Pizzeria da Michele

 

Pozostała piątka, która nie załapała się do rankingu (kolejność przypadkowa):

Pizzeria Concettina ai Tre Santi
Adres: Via Arena alla Sanita, 7 bis, Napoli NA, Włochy

La Figlia del Presidente
Adres: Via Grande Archivio, 24, Napoli NA, Włochy

Pizzeria Antonio e Gigi Sorbillo
Adres: Via dei Tribunali, 32, Napoli NA, Włochy

Gino Sorbillo Lievito Madre al Mare
Adres: Via Partenope, 1, Napoli NA, Włochy

Pizzaria La Notizia 94
Adres: Via Michelangelo da Caravaggio, 94, Napoli NA, Włochy

Podobne wpisy