Na fanpejdżu The Cool Cat od dawna pojawiały się zdjęcia zup z makaronem pszennym i jajkiem na pół-miękko. I wiecie co? Nie nazywano ich ramenem! Szanuję to. W czasach gdy każda suszarnia, wege-bar i każdy viet-pol ma w swojej ofercie tak lubiany przez Polaków „ramen” to miła odmiana. Miła, bo nazywanie ramenem inspirowanych Azją wywarów z makaronem instant, udonem czy ryżowym (sic!) jest niestety smutną gastronomiczną normą. Po wielu eksperymentach Cool Caty jednak ostatecznie wprowadzili do swojego menu ten japoński specjał, który możecie spróbować (w różnych wersjach) w ramach Środa Ramen. I mogą być ze swojego ramenu dumni!
Długo przymierzałam się do ramenu w The Cool Cat, ale jak już mi się udało załapać to na wersję absolutnie wyjątkową – tonkotsu na bazie wieprzowiny z mangalicy (pozyskanej dzięki Schabowy!). I wiecie co? Pomimo iście japońskiej słoności ramenu zjadłam go do ostatniej łyżki. 😉 Ma zrównoważony ciężar wywaru, sporo kolagenu, ale bez ziarnistej konsystencji przypominającej grochówkę, a biorącej się z rozdrobnionych kości (jedni to lubią, a ja niekoniecznie).
W czasach masowej produkcji mięsa doceniam inwestycję The Cool Cat w jakość
Jeśli chodzi o sam smak to nie spodziewajcie się wstrząsającej różnicy pomiędzy wersją z mangalicy a przygotowaną z innego rodzaju wieprzowiny. To subtelna zmiana, która sprawia, że nie wiecie dlaczego wracacie akurat na ten konkretny ramen. 😉 W czasach masowej produkcji mięsa doceniam inwestycję The Cool Cat w jakość. Ma ona szczególne znaczenie w przypadku chashu – tu mangalicę widać gołym okiem, bo mięso jest znacznie tłustsze i ciemniejsze. Mogłoby być jedynie dłużej marynowane (podobnie jak jajko).
Cieszę się ze zrównoważonej liczby dodatków, dobrej jakości alkalicznego makaronu i eksperymentów z olejami smakowymi. Ramen w The Cool Cat na dzień dzisiejszy jest jednym z najlepszych w Warszawie, a przy zacięciu ekipy do zgłębiania wiedzy na jego temat, można oczekiwać jedynie, że będzie jeszcze lepiej.
The Cool Cat
Adres: ul. Solec 38, Warszawa
Godziny otwarcia:
pon.-czw.: 8:30-23:00
piąt.: 8:30-1:00
sob.: 9:00-1:00
niedz.: 9:00-22:00
Telefon: 575 703 721