Lubimy podkręcać Azją nawet najbardziej banalne wypieki, a japońska matcha nadaje się do tego idealnie, ponieważ zmienia nie tylko kolor ciasta, ale również jego smak. Nie jest zaskoczeniem, że najlepszy efekt w tej kwestii osiągamy stosując dobrej jakości sproszkowaną zieloną herbatę – ta, która określana jest jako spożywcza, z powodu wysokiego stopnia utlenienia, miewa niestety barwę khaki.
Ważne jest również samo jej przechowywanie – wybierajmy małe opakowania (najlepiej takie, które zamykane są szczelnie jak konserwy), a kiedy już je otworzymy – przełóżmy do lodówki. Zielone herbaty tracą na jakości wraz z upływem czasu, więc nie pozwólmy aby się zmarnowały – jeśli nie jesteśmy amatorami gęstej jak śmietana matchy, lepiej spożytkować ją dodając do wypieków lub lodów.
Świąteczne ciastka z matchą
Składniki
- 150g ksylitolu (lub zwyczajnego cukru)
 - 400g mąki pszennej (krupczatka będzie najlepsza)
 - 80g masła
 - 1 łyżka sproszkowanej herbaty matcha
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 jajko
 - szczypta soli
 
Sposób przygotowania
- Przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz zieloną herbatę.
 - W drugiej misce masło o temperaturze pokojowej zmiksuj i dodawaj sukcesywnie cukier aż do uzyskania białej masy (ok, 5 minut).
 - Dodaj jajko, a następnie mieszankę składników sypkich. Szybko ugnieć ciasto, podziel na 2 części, zapakuj w folię i przełóż na pół godziny leżakowania do lodówki.
 - Wyjmij połowę ciasta, rozwałkuj na grubość 3 mm i wycinaj ciastka formą.
 - Czas pieczenia zależny będzie od wybranego wzoru (nasz płatek śniegu ma drobne elementy, które bardzo szybko się zarumieniają). Piecz w temperaturze 150 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni na ostatnie 5 minut.
 
Smacznego!



