X

Kacze żołądki w sajgońskim stylu (phá lấu mề vịt)

Jesienią mamy ochotę na jedzenie proste, pikantne i pełne mocnych smaków, dlatego kacze żołądki przyprawiamy tak jak phá lấu, pełne podrobów (żołądków, serc, języków, jelit, uszu świńskich lub wołowych) danie z ulic Sajgonu. Ten dość kontrowersyjny z naszej perspektywy skład budzi w wietnamskich studentach sentymentalne wspomnienia, ponieważ sprzedawcy phá lấu od dziesiątek lat ustawiają się przed budynkami wydziałów uniwersytetów w mieście Ho Chi Minha. Zresztą jeśli będziecie mieli okazję to sami spróbujcie – najlepsze znajdziecie w maleńkiej uliczce w 4. dzielnicy (hẻm 243 Tôn Đản).

Dlaczego phá lấu wkroczyło na stałe do naszej kuchni? Gotowane w mleku kokosowym podroby, łączą aromat korzennych przypraw z nutami cytrusowymi – trawy cytrynowej, imbiru oraz limonki. W tym zestawieniu widać chińskie korzenie dania, ale podkręcone z wietnamską fantazją.

Kacze żołądki w sajgońskim stylu
(phá lấu mề vịt)

Składniki:

  • 1kg żołądków kaczych
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 trawy cytrynowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 łyżki przyprawy 5 smaków (ngũ vị hương)
  • 1/2 – 1 łyżki kurkumy lub wietnamskiego curry (bột cà ri)
  • 1/2 łyżeczki płatków suszonego chili
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 kawałek cynamonu wielkości małego palca
  • 2 gwiazdki anyżu
  • olej do smażenia barwiony annato (hạt điều màu)

Do podania: bagietka, limonka, świeże zioła (wietnamska kolendra, kolendra, zielona część dymki).

Sposób przygotowania:

Żołądki kroimy w plasterki, przyprawiamy (sól, cukier, kurkuma, przyprawa 5 smaków, chili, biały pieprz), obsmażamy na złoto wraz z drobno posiekanym czosnkiem na czerwonym oleju (lub zwykłym). Następnie zalewamy mlekiem kokosowym (1 cm ponad poziom mięsa), dodajemy cynamon, anyż oraz imbir rozmiażdżony płaską stroną noża. Gotujemy do miękkości ok. godziny.

Podajemy z bagietką, makaronem pszennym (np. instant ramen) lub ryżem jaśminowym. Przed samym jedzeniem możemy wycisnąć na porcję sok z limonki i dodać wylistkowane zioła. Dodatkowo przygotować można sos tamaryndowy (nước chấm me: 1/2 łyżki sosu rybnego, 1/2 łyżki cukru, 2 łyżki pasty z tamaryndowca oraz świeże chili), w którym zamaczamy kąski przed samym włożeniem do ust.

Podobne wpisy