X

Wólka Kosowska XVI – Powrót podrobów

Do naszego menu w Wólce Kosowskiej wracają podroby – zmienili się właściciele lokalu, który od lat słynął z przyrządzania piątej ćwiartki. Teraz do baru Liên przy centralnej ulicy Chińskiego Centrum Handlowego Wólka Kosowska możecie również zaglądać sami, ponieważ menu zostało przetłumaczone na język polski i chiński. Polecamy podroby gotowane (lòng chấm), podroby smażone (lòng xào), raciczki wieprzowe gotowane a la psina (giả cầy) oraz kleik ryżowy z podrobami (cháo lòng).

Testujemy też nowe desery – tym razem trafiliśmy na połączenie kremu z fasoli mung z mlekiem kokosowym i galaretkami z tapioki. Jak to z wietnamskimi chè bywa dominuje smak słodki, a cała zabawa polega na docenieniu przyjemności płynącej z różnorodnych konsystencji składników.

Bardzo ucieszyliśmy się z letniej specjalności nước sấu – napoju ze „smoczych melonów” (łac. Dracontomelon duperreanum). Jeśli uda wam się kupić świeże owoce to koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu i samodzielnie przygotujcie szybki ferment, bo jest naprawdę prosty i pyszny.

Z klasyków menu nadal hitem wszechczasów pozostają bagietki bánh mì, wietnamska kawa, zupy w barze Yen Béo oraz specjalność zakładu – ryż z dodatkami (cơm bình dân). W tym ostatnim nowością był dodatek smażonych suszonych sardeli (cá cơm kho), które można również kupić do samodzielnego przyrządzenia w domu. Zresztą bar ten słynie ze specjałów – raz to mogą być kiszone w całości przez 2 lata główki czosnku, innym razem bardzo aromatyczna pasta z maleńkich krewetek czy suszone pączki kwiatów do przyrządzania naparów, wspierających trawienie. Warto zaglądać!

lòng xào
giả cầy
cháo lòng

cơm bình dân
bánh mì
cà phê sữa đá
chè
cơm bình dân
nước sấu
Podobne wpisy