main

PrzepisySkładniki

Syrop z owoców sau (sấu ngâm muối)

Wiktoria Górecka - 2015-11-06

Dlaczego warto poszukać owoców sau (Dracontomelon duperreanum) w wietnamskim sklepie spożywczym lub przywieźć je jako pamiątkę z Wietnamu? Bo poza intrygującym smakiem (łączącym słodki, kwaśny i słony) syrop z nich leczy ból gardła, kaca, mdłości w czasie ciąży oraz kaszel u dzieci. Lek na całe zło!

syrop-(1)

 

Składniki:
  • 0,5 kg owoców sau
  • 0,5 kg cukru
  • 300ml syropu cukrowego
  • 5g soli
  • imbir (2 cm, mniej jeśli jest zbyt dominujący ostry)
syrop-(3)
syrop-(5)
syrop-(4)
Sposób przygotowania:

Oskrobujemy cienką skórkę owoców, co jest proste, ale zajmuje całą wieczność. Nacinamy owoce, nacieramy połową soli i odstawiamy. Do 2 wyparzonego słoika litrowego słoika przekładamy owoce i zasypujemy cukrem. Leżakujemy przez noc. Po tym czasie owoce wraz z sokiem przelewamy do garnka, dodajemy syrop cukrowy, sól, pokrojony w plastry imbir. Zagotowujemy i przekładamy do słoika. Po tygodniu syrop z owoców sau będzie gotowy do picia. Aby przygotować napój zwany nước sấu rozcieńczamy syrop z wodą i podajemy z kruszonym lodem.