X

Syryjski deser z kaszy kukurydzianej (mamunieh)

Mamunieh (mamonia, mamounia, mamuniyah, مامونية) to ekstremalnie prosty deser, specjalność miasta Aleppo. Pachnie subtelnie różami, cynamonem i masłem. Słodki smak i kremową konsystencję podkreśla dodatek słonego (i ciągnącego się po rozpuszczeniu!) sera shilah. Ten ostatni składnik może być dość trudny do nabycia, dlatego można zastąpić go lekko posoloną mozzarellą. Mamunieh można jeść na ciepło w zimne poranki, ale świetnie smakuje również schłodzona w letnie popołudnia. Właściwie mimo niepozornego wyglądu smakuje… zawsze.

Syryjski deser z kaszy kukurydzianej (mamunieh)

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 2 szklanki wody (lub 1 szklanka wody i 1 mleka)
  • ¼ do ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody różanej
  • 2 łyżki duże masła (lub arabskiego masła klarowanego, które jest bardziej aromatyczne)
  • 1 łyżka pistacji
  • 50 gr sera shilal (najlepiej z czarnuszką), dokładnie wypłukanego z nadmiaru soli
  • cynamon (ma podkreślić różany smak, ale go nie zdominować)
Sposób przygotowania:

Smażymy kaszę na maśle aż stanie się zupełnie biała, a następnie dodajemy kolejne składniki, cały czas energicznie mieszając. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania kremowej konsystencji, na wierzchu posypujemy pistacjami.

Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.

Podobne wpisy