Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.
Z Dalekiego Wschodu przenieśliśmy się do Bliskiego, kiedy do naszej kuchni wkroczyła Karima – pół Syryjka, pół Polka. Z lokalnych warzyw stworzyła dania pełne arabskich przypraw, którymi zawróciła nam w głowie. Od tego momentu zawsze zaopatrzeni jesteśmy w chlebki pita, cieciorkę, sezamową pastę tahini, melasę z granatów czy wodę z kwiatów gorzkich pomarańczy. Te proste składniki pozwalają na odtworzenie smaków Syrii, a szczególnie miasta Aleppo, z którego pochodzi Karima i jej rodzina.
Podpłomyki z paprykową pastą muhammara (około 10 sztuk)
Pasta paprykowa
Składniki:
- 2 duże łyżki pasty z papryki (najlepsza będzie własnoręcznie przygotowana muhammara, ale może być też ajwar)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mieszanki przypraw zatar
- ostra papryka mielona (do smaku)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą aż do uzyskania jednolitej pasty.
Ciasto na podpłomyki
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Połączyć ze sobą składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 10 części. Rozwałkować na bardzo cienkie placki, z jednej strony posmarować je pastą i usmażyć na suchej patelni.