Dlaczego warto poszukać owoców sau (Dracontomelon duperreanum) w wietnamskim sklepie spożywczym lub przywieźć je jako pamiątkę z Wietnamu? Bo poza intrygującym smakiem (łączącym słodki, kwaśny i słony) syrop z nich leczy ból gardła, kaca, mdłości w czasie ciąży oraz kaszel u dzieci. Lek na całe zło!
Składniki:
- 0,5 kg owoców sau
- 0,5 kg cukru
- 300ml syropu cukrowego
- 5g soli
- imbir (2 cm, mniej jeśli jest zbyt dominujący ostry)
Sposób przygotowania:
Oskrobujemy cienką skórkę owoców, co jest proste, ale zajmuje całą wieczność. Nacinamy owoce, nacieramy połową soli i odstawiamy. Do 2 wyparzonego słoika litrowego słoika przekładamy owoce i zasypujemy cukrem. Leżakujemy przez noc. Po tym czasie owoce wraz z sokiem przelewamy do garnka, dodajemy syrop cukrowy, sól, pokrojony w plastry imbir. Zagotowujemy i przekładamy do słoika. Po tygodniu syrop z owoców sau będzie gotowy do picia. Aby przygotować napój zwany nước sấu rozcieńczamy syrop z wodą i podajemy z kruszonym lodem.