X

Karmelizowany dip do warzyw (kho quet)

Październikowa melancholia uderza ze zdwojoną siłą ciemnymi wieczorami. Przychodzicie do przyjaciół złaknieni ludzkiego ciepła i nie tylko, a na stole odnajdujecie talerz warzyw z mdłym, dietetycznym sosem. Fit rozczarowanie.

Nie mamy nic przeciwko warzywom – nacieszmy się tymi resztkami lata. Zanurzone w pikantnym karmelowym sosie smakują jednak znacznie lepiej. A ze skwarkami to już w ogóle rozkosz.

Nasza propozycja to bardzo skromna, rustykalna przekąska pochodząca z południa Wietnamu. W ubogich rodzinach porcja warzyw z ryżem stanowiła całość posiłku, a do niewielkiej porcji sosu trafiały wszelkie łupy z całego dnia – drobne rybki czy krewetki (jedliśmy również wersję wzbogaconą świerszczami). Dopełnieniem kho quẹt może być jaśminowy ryż ugotowany na parze, ponieważ danie to jest słone i intensywne w smaku.

 

Karmelowy dip do surowych warzyw (kho quẹt)

Składniki:

  • ulubione warzywa pokrojone w słupki (nasz zestaw to japońska rzodkiew, marchew, fasolka szparagowa, mini cukinie i pak choi). Warzywa grubiej krojone należy zblanszować.
  • 2 łyżki stołowe suszonych krewetek
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 40g słoniny
  • 40g surowego boczku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki cukru
  • 100ml wody kokosowej (najlepiej samemu odlać z 2 kokosów)
  • 3 papryczki chili bird’s eye w całości + 1 przekrojona
  • pieprz biały

Sposób przygotowania:

Suszone krewetki namaczamy w gorącej wodzie przez ok. 1 godzinę. Słoninę kroimy w kostkę i wysmażamy skwarki. Kiedy się zarumienią odsączamy je i odkładamy na później. Z pozostałego tłuszczu odlewamy połowę, a na pozostałej części smażymy pokrojoną w piórka szalotkę, rozgnieciony brzegiem noża czosnek, pokrojony w kostkę boczek oraz odciśnięte z nadmiaru wody krewetki. Dodajemy wodę kokosową, sos rybny, cukier, papryczki chili oraz szczyptę pieprzu. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut, a następnie 5 minut mieszamy intensywnie, aby karmelizujący się sos nie przywarł do garnka*. Na koniec dodajemy skwarki i posypujemy pieprzem. Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami.

*Tradycyjnie sos ten przygotowuje się w glinianym naczyniu z przykrywką.

Podobne wpisy