Do serii dołącza niezwykle prosta i szybka (maksymalnie 15 minut) zupa z małży (Canh nghêu rau muống). Przygotować można ją również na bazie suszonych krewetek, wołowiny czy krabów, ale my znaleźliśmy się w posiadaniu wietnamskich małży Meretrix lyrata (nghêu Bến Tre), których słodkie mięso idealnie komponuje się ze szpinakiem wodnym oraz imbirem. Zupa typu canh to bardzo delikatny wywar, który można popijać posiłek, ale częściej spożywana jest na jego końcu – nalana do miseczki po ryżu obmywa ją, dzięki czemu nie musimy męczyć się z wybieraniem ostatnich ziarenek.
Składniki:
- 500g małży
- 250g szpinaku wodnego
- kawałek imbiru wielkości małego palca (dodajemy ostrożnie, aby nie zdominować smaku zupy)
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Małże myjemy i odkładamy na 30 minut do solanki. Po upływie tego czasu płuczemy je i przekładamy do garnka. Zalewamy 400ml zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Imbir obieramy i kroimy w zapałki. Małże odławiamy, studzimy i obieramy. Pozostały wywar przelewamy przez sitko, aby pozbyć się kawałków muszli. Obrane małże oraz imbir dodajemy do wywaru i gotujemy przez 5 minut. W tym czasie płuczemy dokładnie szpinak wodny i odcinamy cienkie gałązki wraz z liśćmi (twarde łodygi możemy zachować do kolejnego przepisu na sałatkę). Do wywaru dodajemy szpinak oraz doprawiamy go sosem rybnym i cukrem. Zupę gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Zobacz również przepis na zupę z żeberek i kolokazji jadalnej