main

Przepisy

Lubię placki! Kimchijeon na wiosnę

Wiktoria Górecka - 2013-04-11

miska1
miska2
patelnia_kimchi1
kimchi_glowne1
talerz_kimchi1
talerz_kimchi2
talerz_kimchi3

Kiedy w styczniu pisałam, w ramach Gotuj z Wykopem, o kimchi jako doskonałej metodzie na wzmocnienie układu odpornościowego, nie myślałam, że w kwietniu nadal będziemy zmagać się z zimową chlupą i przeziębieniami.

Przepis „krok po kroku” na koreańską kiszonkę z kapusty zachęcił niektórych do podjęcia własnych zmagań z azjatycką kuchnią, inni w komentarzach prosili o próbki, aby przekonać się czy potrawa z taką ilością papryki chili może być smaczna. Ostatecznie do szczęśliwców z całej Polski dotarło aż 9 słoiczków z kimchi! Mam nadzieję, że smakowało.

Tymczasem w kwietniu zima nadal się nas mocno trzyma, więc pora na powrót do koreańskiej kapusty. Po trzech miesiącach hibernacji odkrywa swą drugą naturę – kwaśną i dojrzałą. Jej złożony smak i pikantność doskonale łączą się z mięsem wieprzowym, czosnkiem, olejem sezamowym i zieloną częścią szalotki. Składniki te zatopione w chrupiącym cieście tworzą placki kimchijeon 김치부침개. Jest to przepis dla wszystkich mięsożerców, którzy narzekali, że w kimchi brakuje wkładki mięsnej 😉

Placki kimchijeon 김치부침개

Składniki:
  • 1 ½ szklanki (o poj. 250ml) dojrzałego kimchi
  • 4 łyżki mąki do kimchijeon (lub mieszanki mąki pszennej i ryżowej w proporcji 2:1)
  • 4 łyżki marynaty z kimchi
  • 1 opakowanie zielonej części dymki
  • szczypta soli

Mięso:

  • 200g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • szczypta białego pieprzu
Sposób przygotowania:

Mięso kroimy bardzo drobno tasakiem lub mielimy, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy i odstawiamy na min. ½ godziny do lodówki. Czosnek oraz imbir zgniatamy, drobno siekamy i smażymy na oleju o neutralnym smaku. Następnie dodajemy mięso, a kiedy się już zarumieni, posypujemy je pieprzem oraz ½ uprażonego sezamu. W dużej misce mieszamy ze sobą składniki placków – kimchi, mąkę, połowę pokrojonej co 2cm zielonej części szalotki, marynatę kimchi, mąkę oraz usmażone wcześniej mięso. Mieszamy dokładnie, w razie potrzeby dolewamy wodę, aby ciasto miało luźniejszą konsystencję. Placki smażymy na oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowym), do którego możemy dodać odrobinę oleju sezamowego. Kimchijeon podajemy z zieloną częścią szalotki oraz prażonym sezamem. Są pyszne, więc życzę 잘 먹겠습니다!

Gotowe kimchi oraz mąkę do kimchijeon można kupić wkoreańskich delikatesach Shilla.

Po zdjęciach zamieściłam nagranie Maangachi, która przygotowuje kimchijeon na dwa sposoby.

Zobacz też: przepis na kimchi