X

Lista

Miso ramen – przepis domowy

Dlaczego uwielbiam ramen? Bo pod swoją pozorną przaśnością kryje tysiące możliwości modyfikacji każdego z elementów. Przepis, którym się dzielę jest…

Wiktoria Górecka

Domowy makaron ramen w 20 minut

Skoro już tu jesteś, musimy coś wyjaśnić. Makaron ramen w 20 minut będzie możliwy do przygotowania jeśli masz już wcześniej…

Piotr Górecki

Katsuobushi – kolejny sekret umami

KATSUOBUSHI (鰹節) to jeden z najważniejszych składników podstawowych kuchni japońskiej, w tym element niezwykle ważnego ichiban dashi, będącego bazą wielu…

Piotr Górecki

Molam – nowa jakość Tajlandii w Krakowie

Jak zwykle najpierw usłyszałam plotki, zachwyty przemieszane z odrobiną rozczarowania, a przede wszystkim powtarzające się jak mantra trzy słowa: czy…

Piotr Górecki

Przepis na pizzę neapolitańską

Jeśli nie chcecie czytać długiej teorii, zapraszam bezpośrednio do przepisu. Jeśli szukacie szybszego, uproszczonego przepisu, zajrzyjcie do prostego przepisu na…

Piotr Górecki

Tajska zupa z kaczki (kuay teow ped toon, ก๋วยเตี๋ยวเป็ดตุ๋น)

Zaskakuje mnie ogromna miłość Polaków do tajskiej zupy z kaczki, ponieważ już sam aromat tego dania wskazuje na jego chińskie…

Wiktoria Górecka

Xiao long bao – historia najlepszych pierogów świata i chińskiego fusion

W ciągu ostatnich lat pierożki xiao long bao stały się jednym z najbardziej rozpoznawanych chińskich dań, szczególnie w środowisku smakoszy…

Piotr Górecki

“To co Pyza” – lipiec i sierpień 2019

Po dłuższej przerwie wracamy do cyklu "to co Pyza" i nadrabiamy zaległości. Dla tych, którzy czytają pierwszy raz - pamiętajcie,…

Piotr Górecki

Shanghai Garden – pieprz syczuański, chilli i dużo oleju!

Zwykle polecamy konkretne dania, a nie lokale jednak z chińską kuchnią bankietową jest pewien problem – nie jest to opcja…

Wiktoria Górecka

Sekret japońskiego umami

Umami stało się słowem-wytrychem, które określa niemal wszystko, a znaczy prawie nic. To "mięsna smakowitość", "smak wodorostów", "orgazm w ustach",…

Piotr Górecki