Zupa phở ze słoika
Sprężyste wstążki ryżowego makaronu zalewane są wrzącym czystym bulionem wołowym – to podstawa. Sekretnym składnikiem jest czas i cierpliwość. Warto…
Sprężyste wstążki ryżowego makaronu zalewane są wrzącym czystym bulionem wołowym – to podstawa. Sekretnym składnikiem jest czas i cierpliwość. Warto…
Uczucie to najlepiej określa francuskie wyrażenie coup de bambou, czyli drzazga bambusa. Wywodzi się ono z czasów postkolonialnych, kiedy Francuzi…
Uważnie przyglądamy się pierwszym zwiastunom wiosny, radośnie publikując na facebooku zdjęcia krokusów, tulipanów i żonkili. Zbliżając się do przyrody oddalamy…
Przepis „krok po kroku” na koreańską kiszonkę z kapusty zachęcił niektórych do podjęcia własnych zmagań z azjatycką kuchnią, inni w…
Na niewielkiej powierzchni baru restauracyjnego Loving Hut w formie „fast” serwowane są nie tylko dania, ale też nowy styl życia.…
Sobotni ranek, przebudziwszy się leniwie otwieramy oczy. Kiedy z sennej wyprawy powraca świadomość pada decydujące pytanie: „Co jeść?”Jak zwykle mam…
Odtworzyłam tropiki w piekarniku i muszę przyznać, że to był najdziwniejszy eksperyment kulinarny, w jakim uczestniczyłam. Zapewniając specjalne warunki termiczne…
Ginkgo biloba kojarzyło mi się z remedium na problemy z pamięcią aż do momentu, w którym Dorota opowiedziała mi o…
Młoda nauczycielka wietnamskiego postanowiła przekroczyć granice tabu, aby pobudzić do pracy omdlone upałem umysły polskich studentów. Dumna wysmarowała takie oto…
Smak pierwszej ostrygi jest pewnego rodzaju inicjacją. Moment, w którym poddają się nam chropowate ostre brzegi muszli i spoglądamy do…