X

Lista

Zupa phở ze słoika

Sprężyste wstążki ryżowego makaronu zalewane są wrzącym czystym bulionem wołowym – to podstawa. Sekretnym składnikiem jest czas i cierpliwość. Warto…

Wiktoria Górecka

Przepis na dobre wspomnienia – kraby w sosie z tamaryndowca

Uczucie to najlepiej określa francuskie wyrażenie coup de bambou, czyli drzazga bambusa. Wywodzi się ono z czasów postkolonialnych, kiedy Francuzi…

Wiktoria Górecka

Zielona herbata (bez)ceremonialnie

Uważnie przyglądamy się pierwszym zwiastunom wiosny, radośnie publikując na facebooku zdjęcia krokusów, tulipanów i żonkili. Zbliżając się do przyrody oddalamy…

Wiktoria Górecka

Lubię placki! Kimchijeon na wiosnę

Przepis „krok po kroku” na koreańską kiszonkę z kapusty zachęcił niektórych do podjęcia własnych zmagań z azjatycką kuchnią, inni w…

Wiktoria Górecka

Wegańska chatka miłości

Na niewielkiej powierzchni baru restauracyjnego Loving Hut w formie „fast” serwowane są nie tylko dania, ale też nowy styl życia.…

Wiktoria Górecka

Sekretem pizzy jest Mąka i Woda

Sobotni ranek, przebudziwszy się leniwie otwieramy oczy. Kiedy z sennej wyprawy powraca świadomość pada decydujące pytanie: „Co jeść?”Jak zwykle mam…

Wiktoria Górecka

Tempeh – przysmak nie tylko dla wegan

Odtworzyłam tropiki w piekarniku i muszę przyznać, że to był najdziwniejszy eksperyment kulinarny, w jakim uczestniczyłam. Zapewniając specjalne warunki termiczne…

Wiktoria Górecka

Uczynić Ginkgo biloba zjadliwym

Ginkgo biloba kojarzyło mi się z remedium na problemy z pamięcią aż do momentu, w którym Dorota opowiedziała mi o…

Wiktoria Górecka

Kocie mięso jest nie tylko smaczne, ale i tanie

Młoda nauczycielka wietnamskiego postanowiła przekroczyć granice tabu, aby pobudzić do pracy omdlone upałem umysły polskich studentów. Dumna wysmarowała takie oto…

Wiktoria Górecka

Bezceremonialnie o ostrygach

Smak pierwszej ostrygi jest pewnego rodzaju inicjacją. Moment, w którym poddają się nam chropowate ostre brzegi muszli i spoglądamy do…

Wiktoria Górecka