X

Lista

Zorientowani w Trójmieście

Czas wystąpić o azyl kulinarny. Gdzieś między gdyńskim Orłowem a gdańskim Wrzeszczem, między odrestaurowanym pałacem a nowoczesnym osiedlem. Z daleka…

Wiktoria Górecka

Remedium na letnie dolegliwości. Napój z owoców tamaryndowca

Prosto z Azji Południowo-Wschodniej trafiły ostatnio w nasze ręce twarde brązowe strączki ŚWIEŻYCH owoców tamaryndowca. Blisko 8 tysięcy kilometrów od…

Wiktoria Górecka

Zawiadamia się: kolendra to nie pietruszka

Nie jesteśmy wyznawcami absolutnego autentyzmu w kuchni, bo czasami nie jest to ani możliwe ze względu na brak składników na…

Wiktoria Górecka

Zjeść Wrocław

Wpadliśmy do miasta stu mostów i zaraz wypadliśmy. Zdążyliśmy jednak przetrzeć kulinarne szlaki i tym, co smaczne dzielimy się z…

Wiktoria Górecka

Wietnamska sałatka ze szpinaku wodnego z wołowiną

Wprawdzie w naszej kuchni nadal mamy Sajgon, ale rezygnujemy ze smażenia na ostrym ogniu i proponujemy Wam wietnamską sałatkę ze…

Wiktoria Górecka

Uki Uki – japoński makaron na fali popularności

Makaron udon, jak spora część japońskich klasyków, ma swoje korzenie w Chinach. Chociaż w kraju kwitnącej wiśni aka wschodzącego słońca rozpowszechniony…

Wiktoria Górecka

Zupa z małży i szpinaku wodnego

Do serii dołącza niezwykle prosta i szybka (maksymalnie 15 minut) zupa z małży (Canh nghêu rau muống). Przygotować można ją…

Wiktoria Górecka

Wietnamska kawa ze skondensowanym mlekiem

To modne ostatnio hasło, czwarte w wyszukiwarce Google: alternatywne metody parzenia kawy. U nas w rytmie slow przez blaszany filtr…

Wiktoria Górecka

Szpinak wodny (rau muống)

W niepozornym, spowszedniałym rau muống – szpinaku wodnym (wilec wodny, Ipomoea aquatica) kryje się prawdziwy smak wietnamskiej kuchni domowej. W…

Wiktoria Górecka

Tết, czyli wietnamski Nowy Rok Księżycowy

Wietnamski Nowy Rok Lunarny w skrócie nazywany jest Tết. Dosłownie oznacza to węzeł łączący kolejne segmenty pędu bambusa, symbolizuje zatem moment…

Wiktoria Górecka