X

Lista

Tofu flan z matchą i kandyzowanymi fiołkami

Kuchnia japońska sezonowością stoi. I chociaż kwiecień to czas zachwytu nad delikatnymi kwiatami sakury (wiśni), to mnie urzeka piękno, które…

Wiktoria Górecka

Singapur miasto streetfoodu

Właściwie każde warsztaty kolektywu Asian Food Foundation są wyjątkowe, ale te miały zupełnie nową formułę. Zamiast redukować czy upraszczać przepisy…

Wiktoria Górecka

Warsztaty Restaurant Week: Kuchnia roślinna by Michał Gniłka

Uparcie staramy się wprowadzić nasz siedmioletni plan zmiany diety na wegetariańską. Idea jest prosta: z każdym rokiem wprowadzamy kolejne bezmięsne…

Wiktoria Górecka

Miss Kimchi oswaja Koreę

Przyglądaliśmy się Miss Kimchi od samego początku, od pierwszych kroków, czyli pop-upu na targach. I chociaż zwykle po dobrze zapowiadającym…

Wiktoria Górecka

5 najpopularniejszych zup na pyzowym Instagramie

Ostatnio znajoma zapytała: czym różni się ramen od phở? - No jak to, wszystkim! Pytanie zaskoczyło nas nie mniej niż sama…

Wiktoria Górecka

Pyza dla Windows 10 już w sklepie (za darmo)

Windows 10 i Windows 10 Mobile trafiły na urządzenia ponad 300 milionów osób. Z myślą o nich (czyli o Was!)…

Wiktoria Górecka

Ramen Girl w ramach Restaurant Week Polska

Zajrzyjcie ze mną do specjalnego 3-daniowego menu Ramen Girl Warsaw w ramach festiwalu Restaurant Week | Kwitnąca scena restauracyjna, który…

Wiktoria Górecka

Jajka herbaciane 茶叶蛋 (cha ye dan)

Przepis jest prosty, ale nigdy nie jadłam dwóch takich samych jajek herbacianych. Tak wiele czynników ma wpływ na efekt finalny…

Wiktoria Górecka

Tofu po koreańsku 두부조림 (dubu jorim)

Czy można ugotować coś, co jest zarówno wegańskie i bezglutenowe, a smaczne? Koreańczycy udowadniają, że tak! Na dodatek dubu jorim…

Wiktoria Górecka

Pogranicze smaków: antropologia orientalnego baru

Kiedy myślimy o jedzeniu typu fast-food najczęściej przed naszymi oczami ukazują się złote łuki. Czy wiecie jednak, że wietnamskich lokali…

Wiktoria Górecka