Królowa jednak jest tylko jedna. Pizza neapolitańska. Według naszej zupełnie prywatnej opinii – najlepsza pod każdym względem.
Na blogu znajdziecie przepis na pizzę neapolitańską, ale jest on dość czasochłonny i wymaga działania z wyprzedzeniem. Jeśli chcecie DZISIAJ w domu zrobić pizzę w stylu neapolitańskim (nie nazywam ją pizzą neapolitańską, bo domowa uproszczona wersja to tylko jej namiastka – bardzo smaczna namiastka), to ten przepis powinien się sprawdzić.
Czego potrzebujecie? W tym przepisie upraszczamy to do maksimum:
- piekarnik domowy
- łopata do pizzy lub płaska deska
Składniki na ciasto (dwie pizze):
- 310 g mąki (Szymanowska typ 480 lub inna uniwersalna)
- 190 g wody zimnej
- 10 g soli
- 0,7 g drożdży świeżych (lub 0,4 g drożdży suchych instant)
Dodatki:
- 200 g pomidorów bez skórki
- 2 kulki mozzarelli
- liście bazylii
- oliwa z oliwek
Przygotowanie ciasta:
- Zmieszaj wodę i drożdże.
- Dodaj mąkę, a potem sól.
- Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut.
- Odstaw ciasto do dojrzewania w misce na dwie godziny pod szczelnym przykryciem.
- Wyjmij ciasto z miski i podziel na dwie równe części.
- Uformuj dwie kulki i odstaw je do dojrzewania na sześć godzin w głębokiej blaszce do ciasta pod szczelnym przykryciem.
Przygotowanie dodatków:
- Zblenduj pomidory dodając do nich solidną szczyptę soli.
- Pokrój mozzarellę w plastry i schowaj do lodówki.
Wypiek (ok. 8 godzin po wyrobieniu ciasta):
- Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. W piekarniku umieść kamień lub blachę płaską do góry dnem na najwyższej półce.
- Po 45-60 minutach od włączenia piekarnika wyjmij jedną kulkę ciasta i obtocz ją w mące.
- Rozciągnij ciasto nie zgniatając jego rantów.
- Przełóż ciasto na natartą mąką łopatę do pizzy i nałóż sos pomidorowy.
- Włóż pizzę do piekarnika (na kamień lub blachę) na dwie minuty w trybie „góra”.
- Po dwóch minutach dodaj mozzarellę, oliwę i bazylię, a następnie piecz przez kolejne dwie minuty w trybie „góra”.
- Wyjmij pizzę z piekarnika, odczekaj minutę i pokrój na 6 równych części.
Smacznego!
Pizza na blogu: