Rankingi gastronomiczne tworzone przez użytkowników to bardzo trudny temat. Jeśli sprawdzicie co TripAdvisor proponuje w kwestii najlepszych śniadań czy najlepszej kuchni japońskiej w Warszawie, zobaczycie w czym jest kłopot. Pomijając kwestię botów czy płatnych pozytywnych (i negatywnych!) recenzji, dochodzi do tego problem statystyczny. Często interesuje nas to co na przykład o kuchni włoskiej mają do powiedzenia pasjonaci tej kuchni, a nie „przeciętny Polak” lub w przypadku takiego TripAdvisora „przeciętny turysta”. Portale pokroju Zomato czy Yelp próbują radzić sobie z tym wprowadzając złożone algorytmy działające na podstawie reputacji i sieci znajomości, ale to dalej nie rozwiązuje problemu. Ekspert od kuchni francuskiej z wysokim wskaźnikiem reputacji może zupełnie po amatorsku ocenić pizzę czy ceviche. I choć na wynik w jakimkolwiek gastro-rankingu wpływa tak dużo czynników, to nie chcemy z założenia zakładać, że wszystkie zestawienia oparte na ilościowej ocenie są bez sensu. Nawet jeśli z wieloma systemami oceny i ich wynikami się nie zgadzamy, to sama kolejność może być traktowana jak ciekawostka, wiele mówiąca nie tyle o restauracjach, jak o oceniających osobach i lokalnych oraz mniej lokalnych gustach. Jeśli kierujecie się (z założenia słuszną) dewizą „najważniejsze, że mi smakuje”, to nie czytajcie dalej. 😉
Tabelog to japońska inkarnacja systemu oceny restauracji, która naszym zdaniem jest inna niż wszystkie. Nie chcemy powielać mitu, że „każdy Japończyk to foodie świetnie znający się na jedzeniu i kulturze kulinarnej”, ale podejrzewamy, że średni poziom wiedzy o jedzeniu w tym kraju jest zauważalnie większy niż w Polsce, choćby z powodu dużo lepiej rozwiniętej (od pokoleń) kultury jedzenia w restauracjach. Złożoność ocen i recenzji na Tabelogu daje podstawę, żeby choć trochę zaufać wynikowi końcowemu – choć kontrowersje i tak pojawią się zawsze. Postanowiliśmy w tym tekście zebrać 50 najwyżej ocenianych tokijskich restauracji bez podziału na kategorie. Znajdziecie tam nie tylko tradycyjną ciepłą kuchnię japońską czy sushi, ale też kuchnie zachodnie. To ciekawy wgląd w upodobania przeciętnego Japończyka – a szczególnie interesujące będzie to, jakie kategorie i rodzaje kuchni są najbardziej doceniane. A wszystkich klasyfikowanych restauracji w Tokio jest ponad… 136 000. Co do zasady, restauracje ocenione na 3.5 oraz wyżej są bardzo dobre, miejsca powyżej 4.0 są świetne (często nagrodzone przy okazji gwiazdkami Michelin), a te oceniane na 4.70 i więcej (w tym Saito, Quintessence, Matsukawa i kilka innych) mają status legendarnych i jest niezmiernie ciężko o uzyskanie w nich rezerwacji.
Nie traktujcie tego jako naszego przewodnika po restauracjach w Tokio
Nie traktujcie tego jako naszego przewodnika po restauracjach w Tokio. Ba, nie traktujcie tego w ogóle jako przewodnika jedzeniowego po tym mieście. Choć każda z tych restauracji niewątpliwie prezentuje wysoki poziom i nie można nazwać ich turystycznymi, to nie warto stawiać tylko na najbardziej rozpoznawalne miejsca. Najlepsze sushi jakiego mieliśmy okazję próbować plasuje się pod koniec pierwszej 250. w kategorii sushi w Tokio. Naszym zdaniem nie warto ograniczać się też jedynie do miejsc z wysokimi cenami. Choć to prawda, ze za produkt się płaci i w Japonii stosunek ceny do jakości jest zazwyczaj wyjątkowo uczciwy i przejrzysty, to doznania kulinarne w równym stopniu zależą od atmosfery, towarzystwa, wystroju czy w końcu interakcji z szefem kuchni. Próbując tych samych dań w różnych restauracjach, w pełnym spektrum (od tanich do tych droższych) cenowym możemy sami zadecydować czy warto dopłacać i do jakiego poziomu. Wróćmy już teraz do samego rankingu – bez zbędnych słów komentarza. Mamy nadzieję, że każdy z Was znajdzie w nim coś interesującego.
Jak myślicie, czy w pierwszej 50. znajdziemy ramen, który od kilku lat staje się coraz bardziej przez Japończyków doceniany? Dzięki jego popularności na zachodzie, sami mieszkańcy tego kraju zaczęli traktować to danie jak swoje, a nie jak „chińskie kluski” (chuka soba).
#50 Namba 鮨 なんば 阿佐ヶ谷
Średnia ocena: 4.39
Rodzaj kuchni: sushi
Ceny lunch: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
Ceny kolacja: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
#49 Sukiyabashi Jiro すきやばし 次郎
Średnia ocena: 4.40
Rodzaj kuchni: sushi
Ceny lunch: 30 000 – 40 000 ¥ (1000-1400 zł)
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#48 Sushi Sho すし匠
Średnia ocena: 4.40
Rodzaj kuchni: sushi
Ceny lunch: 2 000 – 3 000 ¥ (70-100 zł)
Ceny kolacja: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
#47 den 傳
Średnia ocena: 4.41
Rodzaj kuchni: kreatywna/nowoczesna
Ceny lunch: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
Ceny kolacja: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
#46 L’OSIER ロオジエ
Średnia ocena: 4.41
Rodzaj kuchni: francuska
Ceny lunch: 15 000 – 20 000 ¥ (500-700 zł)
Ceny kolacja: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
#45 Sutaminaen スタミナ苑
Średnia ocena: 4.
Rodzaj kuchni: horumonyaki (grillowane podroby)/yakiniku
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 6 000 – 8 000 ¥ (200-270 zł)
#44 Yukimura 麻布 幸村
Średnia ocena: 4.42
Rodzaj kuchni: kappo (tradycyjna japońska)
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#43 TACUBO
Średnia ocena: 4.42
Rodzaj kuchni: włoska
Ceny lunch: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
Ceny kolacja: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
#42 LATURE ラチュレ
Średnia ocena: 4.42
Rodzaj kuchni: francuska
Ceny lunch: 4 000 – 5 000 ¥ (140-170 zł)
Ceny kolacja: 10 000 – 15 000 ¥ (350-500 zł)
#41 SEIZAN 日本料理 晴山
Średnia ocena: 4.42
Rodzaj kuchni: kaiseki
Ceny lunch: 5 000 – 6 000 ¥ (170-200 zł)
Ceny kolacja: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
#40 Ebisu Yoroniku 蕃 YORONIKU
Średnia ocena: 4.43
Rodzaj kuchni: yakiniku
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 10 000 – 15 000 ¥ (350-500 zł)
#39 INUA
Średnia ocena: 4.46
Rodzaj kuchni: fusion/nowoczesna
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#38 Kawamura かわむら
Średnia ocena: 4.46
Rodzaj kuchni: steki
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#37 Kabuto かぶと
Średnia ocena: 4.46
Rodzaj kuchni: unagi (węgorz)
Ceny lunch: 5 000 – 6 000 ¥ (170-200 zł)
Ceny kolacja: 15 000 – 20 000 ¥ (500-700 zł)
#36 Mitaka 味享
Średnia ocena: 4.47
Rodzaj kuchni: kaiseki
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
#35 Bon.nu ボニュ
Średnia ocena: 4.47
Rodzaj kuchni: francuska/steki
Ceny lunch: 30 000 – 40 000 ¥ (1000-1400 zł)
Ceny kolacja: 30 000 – 40 000 ¥ (1000-1400 zł)
#34 Eigetsu 赤坂 詠月
Średnia ocena: 4.47
Rodzaj kuchni: kaiseki
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 15 000 – 20 000 ¥ (500-700 zł)
#33 Arai 鮨 あらい
Średnia ocena: 4.47
Rodzaj kuchni: sushi
Ceny lunch: 10 000 – 15 000 ¥ (350-500 zł)
Ceny kolacja: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
#32 SATO Buriand SATOブリアン
Średnia ocena: 4.47
Rodzaj kuchni: yakiniku
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 15 000 – 20 000 ¥ (500-700 zł)
#31 Joel Robuchon ガストロノミー ジョエル・ロブション
Średnia ocena: 4.47
Rodzaj kuchni: francuska/nowoczesna francuska
Ceny lunch: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#30 Ajiman 味満ん
Średnia ocena: 4.49
Rodzaj kuchni: ryba fugu
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#29 USHIGORO S.
Średnia ocena: 4.49
Rodzaj kuchni: yakiniku
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 15 000 – 20 000 ¥ (500-700 zł)
#28 Takamitsu 鮨 尚充
Średnia ocena: 4.49
Rodzaj kuchni: sushi
Ceny lunch: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
Ceny kolacja: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
#27 Kohaku 虎白
Średnia ocena: 4.49
Rodzaj kuchni: kaiseki
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
#26 Les Saisons レ セゾン
Średnia ocena: 4.50
Rodzaj kuchni: francuska
Ceny lunch: 10 000 – 15 000 ¥ (350-500 zł)
Ceny kolacja: brak
#25 Sushinamba 鮨 なんば 日比谷
Średnia ocena: 4.51
Rodzaj kuchni: sushi
Ceny lunch: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#24 Torishiki 鳥しき
Średnia ocena: 4.51
Rodzaj kuchni: yakitori
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 6 000 – 8 000 ¥ (200-270 zł)
#23 AZUR et MASA UEKI
Średnia ocena: 4.52
Rodzaj kuchni: francuska/francuska nowoczesna/autorska
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
#22 USHIGORO S
Średnia ocena: 4.53
Rodzaj kuchni: yakiniku/wołowina/kappo (tradycyjna japońska)
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 15 000 – 20 000 ¥ (500-700 zł)
#21 Amamoto 東麻布 天本
Średnia ocena: 4.53
Rodzaj kuchni: sushi
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 30 000 – 40 000 ¥ (1000-1400 zł)
#20 Choyo 趙楊
Średnia ocena: 4.57
Rodzaj kuchni: syczuańska/hot pot
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 30 000 – 40 000 ¥ (1000-1400 zł)
#19 ESqUISSE エスキス
Średnia ocena: 4.57
Rodzaj kuchni: francuska/nowoczesna francuska
Ceny lunch: 15 000 – 20 000 ¥ (500-700 zł)
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#18 Tomura と村
Średnia ocena: 4.58
Rodzaj kuchni: kuchnia Kyoto
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#17 SATO Buriand SATO ブリアン にごう
Średnia ocena: 4.58
Rodzaj kuchni: yakiniku/wołowina
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 10 000 – 15 000 ¥ (350-500 zł)
#16 Hashiguchi 鮨 はしぐち
Średnia ocena: 4.59
Rodzaj kuchni: sushi
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#15 Mitani 三谷
Średnia ocena: 4.59
Rodzaj kuchni: sushi
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 40 000 – 50 000 ¥ (1400-1700 zł)
#14 Furuta フルタ
Średnia ocena: 4.61
Rodzaj kuchni: chińska
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#13 CHIUnE
Średnia ocena: 4.61
Rodzaj kuchni: fusion/kuchnia autorska
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 50 000 – 60 000 ¥ (1700-2000 zł)
#12 Sazenka 茶禅華
Średnia ocena: 4.61
Rodzaj kuchni: chńska
Ceny lunch: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#11 Hasegawaminoru 長谷川 稔
Średnia ocena: 4.64
Rodzaj kuchni: fusion/kuchnia autorska
Ceny lunch: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
Ceny kolacja: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
#10 Pellegrino ペレグリーノ
Średnia ocena: 4.66
Rodzaj kuchni: włoska/zachodnia
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 40 000 – 50 000 ¥ (1400-1700 zł)
#9 L’Effervescence レフェルヴェソンス
Średnia ocena: 4.66
Rodzaj kuchni: francuska/nowoczesna francuska
Ceny lunch: 10 000 – 15 000 ¥ (350-500 zł)
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#8 SUGALABO
Średnia ocena: 4.71
Rodzaj kuchni: fusion/kuchnia autorska
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#7 Kyoaji 京味
Średnia ocena: 4.75
Rodzaj kuchni: kuchnia Kyoto
Ceny lunch: +30 000 ¥ (+1000 zł)
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#6 Quintessence カンテサンス
Średnia ocena: 4.76
Rodzaj kuchni: francuska/nowoczesna francuska
Ceny lunch: brak
Ceny kolacja: 30 000 – 40 000 ¥ (1000-1400 zł)
#5 Restaurant l’equateur エクアトゥール
Średnia ocena: 4.80
Rodzaj kuchni: francuska/nowoczesna francuska
Ceny lunch: 15 000 – 20 000 ¥ (500-700 zł)
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#4 Sugita 日本橋蛎殻町 すぎた
Średnia ocena: 4.84
Rodzaj kuchni: sushi
Ceny lunch: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
Ceny kolacja: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
#3 Matsukawa 松川
Średnia ocena: 4.84
Rodzaj kuchni: kappo (tradycyjna japońska)
Ceny lunch: +30 000 ¥ (+1000 zł)
Ceny kolacja: +30 000 ¥ (+1000 zł)
#2 Saito 鮨 さいとう
Średnia ocena: 4.86
Rodzaj kuchni: sushi
Ceny lunch: 10 000 – 15 000 ¥ (350-500 zł)
Ceny kolacja: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
#1 Shinohara 銀座 しのはら
Średnia ocena: 4.91
Rodzaj kuchni: kaiseki
Ceny lunch: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
Ceny kolacja: 20 000 – 30 000 ¥ (700-1000 zł)
Najwyżej oceniane sushi
- Saito – 4.86
- Sugita – 4.84
- Mitani – 4.59
- Hashiguchi – 4.59
- Amamoto – 4.53
- Sushinamba – 4.51
- Takamitsu – 4.49
- Arai – 4.47
- Sushi Sho – 4.40
- Sukiyabashi Jiro – 4.40
- Namba – 4.39
Najniższa cena (spośród Top 50)
- Sushi Sho – (sushi) 70-100 zł w porze lunchu (w tej cenie nie można oczekiwać omakase, a raczej prostego zestawu nigiri)
- LATURE – (francuska) 140-170 zł w porze lunchu
- SEIZAN – (kaiseki) 170-200 zł w porze lunchu (nie można oczekiwać rytuału kaiseki-ryōri)
- Kabuto – (węgorz) 170-200 zł w porze lunchu
- Torishiki – (grill z kurczakiem) 200-270 zł przez cały dzień
- Sutaminaen – (grill z wołowiną i podrobami) 200-270 zł przez cały dzień
Naljepszy ramen (poza Top 50)
- Itto – 4.08 (34-68 zł)
- Homemade Ramen Muginae – 4.06 (poniżej 34 zł)
- Niboshiiwashiramenen – 3.91 (poniżej 34 zł)
- Japanizusobanudorutsuta – 3.91 (34-68 zł)
- chuukasobashibata – 3.91 (poniżej 34 zł)
- Ibuki – 3.89 (poniżej 34 zł)
- Motenashikuroki – 3.87 (34-68 zł)
- Mendokorohonda – 3.87 (poniżej 34 zł)
- Menyakissou – 3.85 (poniżej 34 zł)
- tsukememmichi – 3.85 (poniżej 34 zł)
Naljepszy lunch do 2000 jenów (poza Top 50)
- Kurogi – 34-60 zł (kaiseki)
- Narikura – 34-60 zł (kotlet tonkatsu)
- Itto – 34-60 zł (ramen)
- Gimpachitei Yazawa – 34-60 zł (makaron soba)
- Homemade Ramen Muginae – poniżej 34 zł (ramen)
- Maruichi – 34-60 zł (kotlet tonkatsu)
- Tokyo Chinese Ichirin – 34-60 zł (kuchnia chińska)
- SALLE A MANGER de Hisashi WAKISAKA – 34-60 zł (kuchnia francuska)
- Marugo – 34-60 zł (kotlet tonkatsu)
- Kamarupuru – 34-60 zł (kuchnia indyjska)
Najwyżej oceniana kuchnia zachodnia (Top 5)
- Restaurant l’equateur – 4.80 (francuska/nowoczesna francuska)
- Quintessence – 4.76 (francuska/nowoczesna francuska)
- L’Effervescence – 4.66 (francuska/nowoczesna francuska)
- Pellegrino – 4.66 (włoska/zachodnia)
- ESqUISSE – 4.57 (francuska/nowoczesna francuska)