Hala Koszyki narobiła sporo szumu w Warszawie, ale po roku kiedy już wszystkim nieco opadło ciśnienie przyszedł czas na zmiany. Na parterze powstała przestrzeń (BAZAR Koszyki Street Food), która wtłoczyła smaki różnych zakątków świata w nowoczesną oprawę. Podoba mi się ta nieco ujarzmiona kreatywność nocnego marketu – na naszych oczach powstaje ręcznie ciągnięty chiński makaron lamian (拉面), w zupie phở pływają cudnie poprzerastane kawałki wołowiny w sosie winnym, dogidog podkręca swoje buły kiszonkami, a Ramyun Bar smacznie interpretuje koreański street food (w końcu i w polskich sercach jest miejsce dla sentymentalnej miłości do makaronu instant (ramyeon, 라면).
Mam już swoich faworytów po wstępnym przeglądzie, więc mogę Wam zdradzić, że do Hali Koszyki na lunch przyciągnie mnie na pewno nowa koreańska knajpka – nie pogrywa z autentyzmem (w ogóle się od niego odcina), a mimo tego broni się smakiem. Chociaż rzadko piszę o cenach, tym razem ich wyważenie jest dla mnie kluczowe – w końcu nawiązanie do ulicznej kuchni zobowiązuje. Niektóre stoiska rozumieją ten koncept, do innych wiedza być może dotrze z czasem – mniejsze porcje sprzyjają wspólnemu ucztowaniu i zachęcają do miksowania wielu smaków.
Mam już swoich faworytów
Ku mojemu zaskoczeniu pod nazwą UDON noodle bar, która wyraźnie nawiązuje do japońskich kulinariów, ukrywa się kuchnia chińska. I chociaż zachwycona jestem lamianem, to fakt że nie jest główną gwiazdą, a można go zamienić na każdy dowolny makaron (ryżowy, udon, sojowy) jakoś mnie nie przekonuje. Myślę, że wrażenie niedopracowania dań wynika nie z braku umiejętności kucharzy, ale braku przekonania, że polscy klienci są coraz bardziej otwarci na kuchnię chińską w formie autentycznej, a nie spłaszczonej, ograbionej z połowy smaku.
To był naprawdę udany początek. 🙂
- Ramyun bar – koreańskie kanapki z kimchi, kimbap, ramyun
- Melody – lody w bąbelkowym gofrze i francuskie makaroniki
- dogidog – nowojorskie autorskie hot dogi
- bokeh – wine bar z wyselekcjonowaną ofertą wina na kieliszki i butelki
- Pho2 – uliczna kuchnia Wietnamu
- UDON noodle bar – chiński bar z ręcznie wyrabianym (na miejscu!) makaronem
- NADZIANE z wody i patelni – wyrabiane na miejscu pierogi, kartacze i placki
- Flamm – alzackie placki flammkuchen na bazie ciasta chlebowego
- Keboom – kebab roślinny z seitanem
BAZAR Koszyki Street Food
Adres: ul. Koszykowa 63, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-czw. 10:00-21:00, pt.-sob. 10:00-1:00, niedz. 10:00-23:00 (godziny otwarcia poszczególnych lokali mogą się różnić)
Telefon: 22 221 81 86