Zgodnie z noworoczną obietnicą co środę publikujemy przepis na nasze azjatyckie, szybkie śniadanie. Tym razem wystarczy tylko 15 minut, jeśli macie akurat ryż ugotowany poprzedniego dnia i wywar drobiowy z kawałkami kurczaka. 😉
Wietnamski kleik ryżowy to zupa, która nadaje się idealnie na mroźne poranki. Z jednej strony cieszy swojskim smakiem, z drugiej syci oczy kolorami i zapachami Azji. Proponuję Wam wersję uproszczoną, przygotowaną na bazie ugotowanego ryżu, ale jeśli chcielibyście zobaczyć jak jej przygotowanie wygląda w regionie Delty Mekongu (Miền Tây) to zapraszam na film, który rozbudzi Wasz apetyt nie tylko na kleik, ale i mniej znaną, pod względem kulinarnym, część Wietnamu.
Kleik ryżowy z kurczakiem
cháo gà
Składniki
- 1 miska (200ml) ugotowanego ryżu – najlepiej jaśminowego, ale może być każdy inny
- 400 ml wywaru drobiowego (można doprawić go rozgniecionym imbirem)
- 1-2 łyżki sosu rybnego
- pieprz
- 2 dymki + zielona część
- chili (zielone, czerwone bird’s eye)
- świeże liście kolendry
- ugotowane i wystudzone mięso kurczaka z wywaru
- prażona cebulka
- limonka
Sposób przygotowania
Do garnka z odcedzonym wywarem dodajemy ryż, doprawiamy sosem rybnym i gotujemy przez 15 minut często mieszając, aby nie przywarł. Mięso kurczaka (najlepiej ze skrzydełek, udek) rwiemy palcami, listkujemy kolendrę, kroimy w cienkie plasterki dymkę, szatkujemy jej zieloną część oraz chili.
Do miski nalewamy gorący kleik, dokładamy mięso kurczaka*, kolendrę, dymkę w obu postaciach, chili, prażoną cebulkę, doprawiamy sosem rybnym i pieprzem. Możemy dodać kilka kropel soku z limonki.
*W wersji bardziej zaawansowanej kleiku mięso kurczaka przed dodaniem do kleiku możemy posypać solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz pokrojonymi bardzo cienko liśćmi limonki kaffir i odstawić na 15 minut do leżakowania.