main

PrzepisySkładniki

Kokosowy deser z czerwonym ryżem i bananami w karmelu

Piotr Górecki - 2017-12-04

Coraz częściej pytacie mnie o przepisy na azjatyckie desery. Temat ten nie jest taki prosty jak to by się mogło wydawać. Może to moja subiektywna opinia, ale azjatyckie słodycze i desery nie są dla mnie tak atrakcyjne smakowo jak ich zachodnia konkurencja, stawiającą na zaskakujące połączenia składników, ciekawe struktury i nietypową formę. Oczywiście uwielbiam chè (galaretki, puddingi, kremy, podawane na gorąco, zimno, z dodatkiem kruszonego lodu, polewane słodkim syropem lub skondensowanym mlekiem) czy najróżniejsze smażone na głębokim tłuszczu pączki i bułeczki, ale mimo wszystko wolę cukiernictwo oparte na maśle, mleku i mące pszennej. 😉

Są jednak wyjątki! Deser na ciepło, w którym rządzi kokosowy karmel i aromatyczny czerwony ryż podawany z efektownymi karmelizowanymi bananami to u nas hit tej zimy. O ile nie jestem wielką fanką ryżu w deserach, to tym razem czerwony ryż ze Sri Lanki o lekko orzechowym aromacie naprawdę robi różnice. Ale prawdziwym odkryciem był karmel na bazie cukru trzcinowego i mleka kokosowego. Mogłabym go jeść łyżkami! Realizując ten przepis bardzo uważajcie na ilość cukru zarówno do ryżu jak i do karmelu. Optymalna słodkość jest subiektywna, a my musieliśmy trochę poeksperymentować, żeby ryż gotowany w śmietance koksowej nie był zbyt słodki.

Karmel kokosowy mogłabym jeść łyżkami!

Przygotowując zakupy pamiętajcie, że należy zaopatrzyć się w dwa rodzaje przetworów kokosowych w puszce. Pierwszy z nich to bardzo gęsta śmietanka, która trafi do ryżu, a drugi to klasyczne mleczko kokosowe, idealne do przygotowania karmelu. W sklepach zazwyczaj dostępne są opakowania 400 ml, więc jeśli nie chcecie niepotrzebnie otwierać kilku puszek, możecie zrobić małą zmianę w przepisie – zamiast mleczka kupić po prostu dwie puszki śmietanki kokosowej – 600 ml zużyjecie do gotowania ryżu, 120 ml do dekoracji i pozostałe 80 ml (rozcieńczone ok. 20 ml wody) trafi do karmelu.

Składniki (na 4 porcje)

Ryż w śmietance kokosowej
  • szklanka ryżu czerwonego pachcha perumal Selgros TransGourmet (ok 180 g) – odstawiony na noc do namoczenia w zimnej wodzie
  • 600 ml śmietanki kokosowej
  • laska wanilii
  • 50 g cukru trzcinowego 50 g (lub do smaku)
  • garść orzechów ziemnych
Karmelizowane banany
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 2 małe banany
  • 100 ml mleczka kokosowego

Sposób przygotowania

Ryż w śmietance kokosowej
  1. Odlej wodę z ryżu po namaczaniu i wsyp ryż do garnka.
  2. Zalej ryż śmietanką kokosową i szklanką wody (250 ml), dodaj wydrylowane ziarna wanilii. Zostaw ok. 50 ml śmietanki do dekoracji.
  3. Gotuj całość na średnim ogniu mieszając co jakiś czas, do momentu aż ryż stanie się odpowiednio miękki (ok. 35-40 minut).
  4. Dodaj cukier trzcinowy (do smaku), wymieszaj i zdejmij garnek z ognia.
Karmelizowane banany
  1. Wysyp cukier trzcinowy na patelnię w taki sposób, żeby równomiernie pokrył jej powierzchnie.
  2. Przekrój banany na pół wzdłuż długiej krawędzi.
  3. Ułóż banany na patelni przykładając przeciętą stronę z miąższem do cukru.
  4. Karmelizuj cukier z bananami na patelni używając średniego ognia (ok. 3-4 minuty).
  5. Usuń banany z patelni i dodaj mleczka kokosowego intensywnie mieszając karmel z mleczkiem (około 2-3 minuty).

Sposób podania

  1. Do głębokiego talerza lub miseczki włóż ugotowany w śmietance kokosowej czerwony ryż.
  2. Ułóż karmelizowanego banana obok ryżu.
  3. Czerwony ryż polej śmietanką kokosową i karmelem kokosowym.
  4. Posyp deser posiekanymi orzeszkami ziemnymi (przed podaniem można je uprażyć na patelni).
  5. Opcjonalnie, całość posyp niewielką ilością gruboziarnistej soli (do smaku).

Czas przygotowania: Około 60 minut.
Smacznego!

Przepis powstał w ramach współpracy z Selgros Cash&Carry.