Coraz częściej pytacie mnie o przepisy na azjatyckie desery. Temat ten nie jest taki prosty jak to by się mogło wydawać. Może to moja subiektywna opinia, ale azjatyckie słodycze i desery nie są dla mnie tak atrakcyjne smakowo jak ich zachodnia konkurencja, stawiającą na zaskakujące połączenia składników, ciekawe struktury i nietypową formę. Oczywiście uwielbiam chè (galaretki, puddingi, kremy, podawane na gorąco, zimno, z dodatkiem kruszonego lodu, polewane słodkim syropem lub skondensowanym mlekiem) czy najróżniejsze smażone na głębokim tłuszczu pączki i bułeczki, ale mimo wszystko wolę cukiernictwo oparte na maśle, mleku i mące pszennej. 😉
Są jednak wyjątki! Deser na ciepło, w którym rządzi kokosowy karmel i aromatyczny czerwony ryż podawany z efektownymi karmelizowanymi bananami to u nas hit tej zimy. O ile nie jestem wielką fanką ryżu w deserach, to tym razem czerwony ryż ze Sri Lanki o lekko orzechowym aromacie naprawdę robi różnice. Ale prawdziwym odkryciem był karmel na bazie cukru trzcinowego i mleka kokosowego. Mogłabym go jeść łyżkami! Realizując ten przepis bardzo uważajcie na ilość cukru zarówno do ryżu jak i do karmelu. Optymalna słodkość jest subiektywna, a my musieliśmy trochę poeksperymentować, żeby ryż gotowany w śmietance koksowej nie był zbyt słodki.
Karmel kokosowy mogłabym jeść łyżkami!
Przygotowując zakupy pamiętajcie, że należy zaopatrzyć się w dwa rodzaje przetworów kokosowych w puszce. Pierwszy z nich to bardzo gęsta śmietanka, która trafi do ryżu, a drugi to klasyczne mleczko kokosowe, idealne do przygotowania karmelu. W sklepach zazwyczaj dostępne są opakowania 400 ml, więc jeśli nie chcecie niepotrzebnie otwierać kilku puszek, możecie zrobić małą zmianę w przepisie – zamiast mleczka kupić po prostu dwie puszki śmietanki kokosowej – 600 ml zużyjecie do gotowania ryżu, 120 ml do dekoracji i pozostałe 80 ml (rozcieńczone ok. 20 ml wody) trafi do karmelu.
Składniki (na 4 porcje)
Ryż w śmietance kokosowej
- szklanka ryżu czerwonego pachcha perumal Selgros TransGourmet (ok 180 g) – odstawiony na noc do namoczenia w zimnej wodzie
- 600 ml śmietanki kokosowej
- laska wanilii
- 50 g cukru trzcinowego 50 g (lub do smaku)
- garść orzechów ziemnych
Karmelizowane banany
- 40 g cukru trzcinowego
- 2 małe banany
- 100 ml mleczka kokosowego
Sposób przygotowania
Ryż w śmietance kokosowej
- Odlej wodę z ryżu po namaczaniu i wsyp ryż do garnka.
- Zalej ryż śmietanką kokosową i szklanką wody (250 ml), dodaj wydrylowane ziarna wanilii. Zostaw ok. 50 ml śmietanki do dekoracji.
- Gotuj całość na średnim ogniu mieszając co jakiś czas, do momentu aż ryż stanie się odpowiednio miękki (ok. 35-40 minut).
- Dodaj cukier trzcinowy (do smaku), wymieszaj i zdejmij garnek z ognia.
Karmelizowane banany
- Wysyp cukier trzcinowy na patelnię w taki sposób, żeby równomiernie pokrył jej powierzchnie.
- Przekrój banany na pół wzdłuż długiej krawędzi.
- Ułóż banany na patelni przykładając przeciętą stronę z miąższem do cukru.
- Karmelizuj cukier z bananami na patelni używając średniego ognia (ok. 3-4 minuty).
- Usuń banany z patelni i dodaj mleczka kokosowego intensywnie mieszając karmel z mleczkiem (około 2-3 minuty).
Sposób podania
- Do głębokiego talerza lub miseczki włóż ugotowany w śmietance kokosowej czerwony ryż.
- Ułóż karmelizowanego banana obok ryżu.
- Czerwony ryż polej śmietanką kokosową i karmelem kokosowym.
- Posyp deser posiekanymi orzeszkami ziemnymi (przed podaniem można je uprażyć na patelni).
- Opcjonalnie, całość posyp niewielką ilością gruboziarnistej soli (do smaku).
Czas przygotowania: Około 60 minut.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach współpracy z Selgros Cash&Carry.