X

Wrocław po japońsku – cztery miejsca i dwie wpadki

Wycieczka do Wrocławia w porze kwitnienia wiśni powinna być zalecana wszystkim chorym na Azję. Spacerując po Ogrodzie Japońskim leczymy melancholię zbyt zimnej wiosny, deszczowych poranków przechodzących niezauważenie w wieczory i depresyjnych białych chmur zastygłych nad stolicą. Wytarzalibyśmy się w tych uroczych sakurowych płatkach, gdyby nie prawdziwie japońska atmosfera porządku i harmonii panująca w tym miejscu. Nasyciwszy się estetycznie ruszamy więc w miasto, żeby sprawdzić inne azjatyckie tropy, o których donieśli nam Pyzowi czytelnicy.

Sushi Corner

To fusionowe szaleństwo w dobrej cenie. Jeśli kręcą Was rolki z melonem, mozzarellą, płatkami chabrów, migdałową panierką, suszonymi pomidorami czy sosem malinowym doprawionym chili, to będziecie zadowoleni ponad miarę.

My będziemy za to czekać na rozbieranie całego tuńczyka, bo to podobno jedyne miejsce we Wrocławiu, gdzie dzieją się takie cuda (a i w innych miastach, w tym stolicy jest to rzadkość).

dedykowany wybór herbat robi wrażenie

PS: W menu znajdziecie też japońskie składniki – unikaty na polskim rynku sushi np. ozdobne ryżowe kuleczki masago arrare czy samodzielnie przygotowywane piklowane pędy wasabi. Dedykowany wybór herbat również robi wrażenie – koniecznie spróbujcie chińskiego klasyka Long Jing, czyli Tygrysie źródło czy idealnej do popijania posiłków Hojicha o prażonym, orzechowym aromacie. Samo ich parzenie jest efektowne – samodzielnie możemy posłużyć się takimi herbacianymi utensyliami jak zaparzacz gaiwan czy mini-taca chapan oraz podręczną klepsydrą.

Jeśli wolicie coś z procentami to sięgnijcie po Moli Hua, nowości od Doctor Brew, Food Think Tank i wrocławskiej Czajowni – piwo z zieloną herbatą jaśminową Ptasi języczek (Que She Jian Moli Hua) oraz ryżowymi płatkami. Jego subtelny smak na pewno nie zdominuje sushi 😉

Sushi Corner

Adres: ul. Pawła Włodkowica 12, Wrocław
Telefon: 608 419 904
Godziny otwarcia: pon-nd 12:00-22:00

 

Yemsetu

Wpadłam specjalnie na ramen, ale niestety bardzo się zawiodłam. Wywar to mieszanka trzech mięs z dominacją wołowiny (bardzo rzadka opcja w Japonii). Makaron suszony gotowiec, składniki dobrane na oko, a nie smak i dość wysoka cena całości. Na szczęście chodzą słuchy o dobrej zmianie (w tym samodzielnej produkcji makaronu), więc mam motywację, aby wrócić na klimatyczny plac Piłsudskiego.

Do ponownych odwiedzin na pewno przekona mnie wspomnienie gunkana z tatarem wołowym, fajnie doprawionego sosem ostrygowym i kolendrą oraz żółtkiem jaja przepiórczego. Mimo niestandardowych składników jest to naprawdę smakowity foodporn. Warto zwrócić uwagę na dobrze zamarynowany ryż – jest wyraźnie kwaśny (taki ma być!), a nie słodki jak w większości suszarni.

PS: Niech mała powierzchnia lokalu nie zniechęci Was do odwiedzin Yemsetu z dziećmi, bo tutaj są one traktowane jak klienci VIP (z udogodnieniami w uroczej formie – dzieciaci zrozumieją).

Yemsetu

Adres: plac Marszałka Józefa Piłsudskiego 5, Wrocław
Telefon: 667 222 006
Godziny otwarcia: pon-nd 12:00-22:00

 

Osiem Misek

Ramenowa wpadka – być może wygląda dobrze, ale to jedno wielkie fusion-confusion. W wywarze o intensywnym, ale trudnym do określenia smaku czuć wyraźnie liście limonki (Azja Południowo-Wschodnia?), makaron jest miękki i gruby jak spaghetti (Włochy?), a pośród może i japońskich składników (choć rzadko dodawanych do tej zupy) na samej górze tej wieży Babel leży pieczony schab (Polska)?

O zesmażonym na wiór mięsie w bao wolimy już nawet nie myśleć, dlatego jeśli Osiem Misek to tylko nasze ukochane parowańce w ich food trucku. I nie przekona nas fajne wnętrze, piękne ceramiczne misy i dobra lokalizacja stacjonarnego lokalu, o nie!

Osiem Misek

Adres: ul. Pawła Włodkowica 27, Wrocław
Telefon: 882 316 340
Godziny otwarcia: pon-so 22:00-22:00, nd 12:00-20:00

 

Czajownia

To herbaciarnia należąca do międzynarodowej sieci, więc po odwiedzinach w krakowskiej filii wiedzieliśmy czego możemy się spodziewać. Egzotyczny miks wnętrza i silny zapach aromatyzowanego tytoniu fajek wodnych to nie nasza bajka, ale na szczęście wrocławska Czajownia skrywa skarb: herbaciany ogród. Można wsiąknąć w jego atmosferze na długie godziny, wylegując się na słomianych matach i leniwie spoglądając przez bambusowe gałęzie. Do tego clue programu: herbaty z całego świata parzone przez czajmenów. Jeśli traficie na specjalistę, który fascynuje się tym samym rodzajem naparu, co Wy, to gwarantuje Wam nie tylko świetne parzenie, ale i ciekawe opowieści o pochodzeniu liści, ich obróbce, sposobach przechowywania. Na koniec możecie również zrobić herbaciane zakupy – w ofercie znajdziecie m.in. modne ostatnio czarne herbaty koreańskie czy świetną polską ceramikę Andrzeja Bero.

Czajownia

Adres: ul. Białoskórnicza 7, Wrocław
Telefon: 71 727 95 75
Godziny otwarcia: nd-śr 11:00-22:00, czw-sob 11:00-23:00

Podobne wpisy