main

PrzepisySkładniki

Makaron Dan Dan (擔擔麵)

Wiktoria Górecka - 2017-02-06

Rzadko zdarza się danie proste, a tak skutecznie przenoszące do samego środka Chin. Makaron Dan Dan (擔擔麵) uderza smakiem intensywnym, że aż mrowią od niego usta.

To nie żadna metafora – tak właśnie działa na nas pieprz syczuański! Jego ostrość pozostawia nasze usta lekko odrętwiałe, co po chińsku nazywane jest „mala” i wywołuje uśmiech na ustach każdego chiliheada. Prowincja Syczuan słynie na całym świecie z pikanterii, ale tak naprawdę to połączenie: pieprzu syczuańskiego, pasty z czarnej fasoli i chili – doubanjiang (辣豆瓣酱) oraz płaktów chili tworzy jej charakterystyczny smak.

Przepis dostosowaliśmy do możliwości naszej dwuletniej Małej Pyzy, ale w oryginale Wasze usta powinny zapłonąć, a serce zabić mocniej od sporej dawki znajdującej się w papryczkach kapsaicyny! Zszokowany organizm zacznie wydzielać endorfiny i sami zobaczycie, że porządne doprawienie to najlepsza odtrutka na zimową rzeczywistość (i kaca!).

Nazwa tego dania jest zaskakująco prosta jak na chińskie standardy 😉 Jej historia również – dan oznacza noszenie na bambusowym nosidle, a tak właśnie dawniej, na ulicach Chengdu, sprzedawany był makaron dan dan mian (mie). Mamy zatem doczynienia z klasyką streetfoodu!

dan-dan-1
dan-dan-2
dan-dan-3
dan-dan-4

Makaron Dan Dan (擔擔麵)

Składniki (4-6 porcji)

Syczuański olej chili (można pominąć, jeśli posiadacie)

  • garść pokrojonej białej części dymki
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plastry imbiru
  • 3 łyżki płatków chili
  • 3 łyżki pieprzu syczuańskiego
  • 100ml oleju ryżowego lub arachidowego

Główne składniki:

  • 250g (4 porcje=1 opakowanie) lub 375g (6 porcji=1 ½ opakowania) pszennego chińskiego makaronu mie
  • 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej zmielić/pokroić wybrany kawałek np. karkówkę)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki pasty z czarnej fasoli i chili
  • 2 łyżki pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżka płatków chili
  • 2 łyżki pasty sezamowej lub niesłodzonego masła orzechowego
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
  • ½ łyżki cukru
  • 4 łyżki wina do gotowania Shaoxing
  • 600 ml niesolonego wywaru drobiowego
  • Zielona część dymki
  • Liście kolendry (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od aromatyzowania oleju. Olej o neutralnym smaku (najlepiej ryżowy) podgrzewamy na bardzo małym ogniu, dodajemy 3 łyżki pieprzu syczuańskiego, 2 plastry imbiru, 2 ząbki czosnku obranego i rozgniecionego nożem oraz garść pokrojonej białej części dymki. Kiedy czosnek się zarumieni, wsypujemy: 3 łyżki płatków chili, ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry oraz ½ łyżeczki kuminu. Mieszamy i wyłączamy z ognia. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mięso mielone doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. Następnie przygotowujemy bazę sosu blendując wszystkie składniki razem z 50 ml wody: 3 łyżki pasty z czarnej fasoli, 1 łyżkę płatków chili, 2 łyżki pieprzu syczuańskiego, 2 łyżki pasty sezamowej, 8 ząbków czosnku i imbir.

Mięso smażymy do zarumienienia na mocnym ogniu, zalewamy bazą i gotujemy 5 minut. Dolewamy wywar, a następnie całość doprawiamy: dodając chińskie wino oraz cukier równoważymy słony smak.

Makaron mie gotujemy we wrzątku (bez soli!) przed 2 minuty. Porcje przekładamy do miseczki, zalewamy sosem, dodajemy 2 łyżki oleju chili oraz posypujemy posiekaną dymką i liśćmi kolendry. Na koniec możemy danie posypać pokruszonymi w palcach ziarnami pieprzu syczuańskiego.

W przepisie korzystaliśmy z produktów, które dostaliśmy od House of Asia 🙂