X

Syryjskie placki z pietruszki (ajjah)

Od chwili kiedy poznałam Karimę kupuję po kilka pęczków pietruszki – jest częstym składnikiem syryjskich dań, a nie tylko elementem dekoracyjnym. Przygotowane z niej placki ajjah z wierzchu są chrupiące, a w środku wilgotne i pachnące arabskimi przyprawami.

Składniki:
  • 20 dag natki pietruszki (naprawdę duży pęczek lub kilka mniejszych)
  • zielona część dymki lub szczypiorek (drobno pokrojone)
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • sól, imbir suszony, mieszanka 7 przypraw arabskich, papryka ostra
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki maki
  • 2- 3 jajka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pietruszkę (liście i delikatne łodyżki) drobno siekamy. Przekładamy do miski, lekko solimy, dodajemy dymkę lub szczypiorek, czosnek, jajka, mąkę i przyprawiamy do smaku. Smażymy na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju.

Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.

Podobne wpisy