Od chwili kiedy poznałam Karimę kupuję po kilka pęczków pietruszki – jest częstym składnikiem syryjskich dań, a nie tylko elementem dekoracyjnym. Przygotowane z niej placki ajjah z wierzchu są chrupiące, a w środku wilgotne i pachnące arabskimi przyprawami.
Składniki:
- 20 dag natki pietruszki (naprawdę duży pęczek lub kilka mniejszych)
- zielona część dymki lub szczypiorek (drobno pokrojone)
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- sól, imbir suszony, mieszanka 7 przypraw arabskich, papryka ostra
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki maki
- 2- 3 jajka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pietruszkę (liście i delikatne łodyżki) drobno siekamy. Przekładamy do miski, lekko solimy, dodajemy dymkę lub szczypiorek, czosnek, jajka, mąkę i przyprawiamy do smaku. Smażymy na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju.
Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.