X

Fatteh, czyli śniadanie po syryjsku

To bardzo popularne w Syrii danie śniadaniowe w swojej najbardziej podstawowej formie (inne wersje zawierają np. kurczaka, jagnięcinę czy bakłażany). W naszym domu to też sprytny sposób, aby zużyć twarde chlebki pita z poprzedniego dnia. Smażenie na głębokim tłuszczu sprawia, że stają się chrupiące, a to jest właśnie najważniejsza cecha fatteh (فتّة‎‎), które dosłownie oznacza kruszyć. 

Chociaż danie to jest gotowe w kilka minut i przy użyciu podstawowych składników, to zaskakuje grą temperatur, a także konsystencji – chrupiąca pita i orzechy przekładane są aksamitną cieciorką, kremowym jogurtem oraz lejącym się klarowanym masłem. Żeby zachować ten efekt ważne jest, aby zjeść je zaraz po przyrządzeniu. Dla nas to żaden problem 😉

Fatteh

Składniki:
  • 3 średnie chlebki pita
  • 350 gr ugotowanej cieciorki (namoczona przez dobę i gotowana przez 20 minut, ewentualnie z puszki)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 ½  jogurtu greckiego
  • ½ szklanki pasty sezamowej (tahini)
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 50 gr orzeszków pinii lub migdałów

Sposób przygotowania:

Chlebki pitta smażymy na głębokim oleju do zarumienienia (uwaga, dzieje się to baaardzo szybko!), odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na klarowanym maśle smażymy orzechy pinii lub migdały.

Przygotowujemy sos: jogurt i tahinę mieszamy razem, a następnie powoli dodajemy szklankę ciepłej wody (najczęściej dodaje się odlaną z cieciorki) oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem.

Na dnie miski układamy chlebki pitta, posypujemy je cieciorką, polewamy wszystko sosem, dodajemy orzechy z masłem klarowanym oraz pietruszkę. Na koniec posypujemy wszystko kminem rzymskim albo ostrą papryką.

Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.

Podobne wpisy