Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.
Syryjski tatar jest intensywnie doprawiony i ma zwartą konsystencję. Świetnie łączy się ze świeżą sałatką z pietruszki (tabbule).
Tatar cielęcy z kaszą bulgur (kibbeh nayeh)
Składniki:
- 100g cielęciny
- 1 /2 szklanki kaszy bulgur
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- ¼ łyżki cynamonu
- sól (do smaku)
- 1 łyżka koncentratu z papryki lub 1 łyżka słodkiej papryki mielonej i ½ łyżeczki papryki ostrej
- ½ łyżki mieszanki 7 przypraw arabskich
- pieprz (do smaku)
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich lub piniowych
- 2 łyżki świeżej, siekanej pietruszki
Sposób przygotowania:
Kaszę bulgur dokładnie wypłukać i namoczyć w wodzie przez 15 minut .
Kaszę ugniatać ręką wraz z 1 łyżką kminu rzymskiego, ¼ łyżki cynamonu i soli , 1 łyżką koncentratu z papryki lub 1 łyżką słodkiej papryki mielonej ½ łyżeczki papryki ostrej. Kiedy składniki się połączą dodać 100 gr bardzo drobno mielonej cielęciny, pół łyżki mieszanki 7 przypraw arabskich, pieprz do smaku oraz 2 łyżki oliwy. Znowu dokładnie wymieszać dłonią, uformować w kulki, posypać siekaną pietruszką i drobno pokrojonymi orzechami włoskimi lub piniowymi. Na koniec polać oliwą.