Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.
Nigdy nie przypuszczałam, że można zjeść aż tyle pietruszki w jednym daniu! Ta prosta sałatka doskonale równoważy ciężkie smaki grillowanej czy pieczonej jagnięciny.
Sałatka z pietruszki (tabbule)
Składniki:
- 2 natki pietruszki
- 3 liście sałaty
- 1 dojrzały pomidor
- 1/2 łyżki mięty suszonej lub świeżej
- sok z ½ cytryny
- 5 łyżek oliwy
- sól (do smaku)
Sposób przygotowania:
Posiekać drobno 2 natki pietruszki oraz 3 liście sałaty, pomidora pokroić w drobną kostkę. Doprawić ½ łyżki mięty suszonej lub świeżej, sokiem z ½ cytryny (lub 1 jeśli nie jest zbyt soczysta lub kwaśna) solą do smaku i 5 łyżkami oliwy.