X

Syryjska sałatka z pietruszki (tabbule)

Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.

Nigdy nie przypuszczałam, że można zjeść aż tyle pietruszki w jednym daniu! Ta prosta sałatka doskonale równoważy ciężkie smaki grillowanej czy pieczonej jagnięciny.

Sałatka z pietruszki (tabbule)
Składniki:
  • 2 natki pietruszki
  • 3 liście sałaty
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1/2 łyżki mięty suszonej lub świeżej
  • sok z ½ cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • sól (do smaku)
Sposób przygotowania:

Posiekać drobno 2 natki pietruszki oraz 3 liście sałaty, pomidora pokroić w drobną kostkę. Doprawić ½ łyżki mięty suszonej lub świeżej, sokiem z ½ cytryny (lub 1 jeśli nie jest zbyt soczysta lub kwaśna) solą do smaku i 5 łyżkami oliwy.

Podobne wpisy