X

Lista

Bar Ramen Amen

Doczekaliśmy się! W stolicy pojawił się pierwszy lokal gastronomiczny dedykowany słynnej zupie ramen. Na Zachodzie ramenbary (znane w Japonii jako…

Wiktoria Górecka

Ceviche – okoń morski marynowany w tygrysim mleku

Dlaczego na azjatyckim blogu kulinarnym pojawia się ceviche – danie będące klasykiem Ameryki Południowej? Mimo trwających sporów, co do jego…

Wiktoria Górecka

Coś więcej niż banany w cieście

A mogło być tak pięknie! Trudno przecież uwierzyć, że Wietnamczycy, pochodzący z kraju kokosowych palm, trzciny cukrowej i bogactwa tropikalnych…

Wiktoria Górecka

Uni shot, czyli podkręcony jeżowiec

Pokryte kolcami morskie jeże w słonych, a na dodatek ciepłych wodach czyhają na nieostrożnych pływaków. Nikt nie spodziewał się, że…

Wiktoria Górecka

Ostra zupa ze ślimakami

Nie oglądam telewizji z wyboru. I z braku telewizora. Lecz ostatnio stała się rzecz zadziwiająca – po dwóch latach medialnego…

Wiktoria Górecka

Szczypta smaku

Bez przypraw i ziół nie wyobrażamy sobie gotowania, ale wbrew pozorom ograniczamy się do sprawdzonych kombinacji. Jak poszerzyć własne granice…

Wiktoria Górecka

Pudding z czarnego ryżu z jogurtem

Wietnam to kraina skondensowanym mlekiem płynąca. Ocieka nim większość deserów (na zmianę z kokosową śmietanką lub syropem cukrowym). Na tym…

Wiktoria Górecka

Ekspresowa kolacja ku pokrzepieniu serc

Nie przemawia do Was wyświechtane hasło przez żołądek do serca? W Wietnamie wątek miłosno-kulinarny przybrał bardziej mroczną postać. W czasach…

Wiktoria Górecka

Pakta. Pikantny związek Peru i Japonii

Wyruszam na łowy zaczytując się w recenzjach kulinarnych. Wybór restauracji to w końcu poważna sprawa, której lekceważenie skutkuje niesmakiem i…

Wiktoria Górecka

Pierogi na szczęście

Takie w biegu, ale smaczne i zróżnicowane. Najlepiej, żeby serwowane były w parowniku, co sprzyja pochłanianiu ich w zatrważającej ilości.…

Wiktoria Górecka