X

Szczypta smaku

Bez przypraw i ziół nie wyobrażamy sobie gotowania, ale wbrew pozorom ograniczamy się do sprawdzonych kombinacji. Jak poszerzyć własne granice możliwych połączeń smakowych? Spotykając się z ludźmi pełnymi pasji, których kulinarne ścieżki biegną w zupełnie innych kierunkach. Okazję ku temu stwarza Akademia Smaku Siemens, której szóste z cyklu spotkanie Przyprawy i zioła: szczypta smaku odbyło się w drugiej połowie stycznia.

Warsztaty kulinarne przybrały interaktywną formę, egzotyczne wątki z dalekich podróży przeplatały się z ciekawostkami na temat tradycyjnych zastosowań ziół i przypraw w gastronomii oraz medycynie. Specjalistka żywieniowa Anna Krasucka, założycielka Akademii Odżywiania dla Zdrowia Pięć Smaków obdarowała uczestników porcją łatwej do przełknięcia wiedzy, testowała zmysły i pomagała przywołać wiążące się ze smakami emocje. Czym byłaby jednak wiedza bez praktyki?

Krzysztof Kopciński i Konrad Birek ze Studia Kulinarnego Roberta Sowy przygotowali menu intrygujące nietypowymi połączeniami składników. Czekolada i tymianek, lody śmietankowe i zielony pieprz? Legły w gruzach typowe dla deserów parowania, a kreatywność została pobudzona. I już rozmyślam do jakich słodkości dorzucić garść pieprzu syczuańskiego, powodującego lekkie drętwienie języka, a w międzyczasie gotuję sprawdzoną podczas warsztatów aromatyczną zupę z soczewicy, której zmodyfikowanym przepisem chętnie się dzielę.

Zupa z soczewicy z krewetkami

Składniki:
  • 250g czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 pęczek lubczyku
  • sól morska
  • pieprz biały
  • 1 papryczka chilli
  • 200g niewielkich krewetek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1 łyżka oleju o neutralnym smaku
Sposób przygotowania:

Krewetki krótko obgotowujemy i obieramy, jeśli tego wymagają. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy na leżakowanie. Na maśle w dość dużym garnku smażymy do zarumienienia cebulę, dokładamy cienkie plasterki chilli, pokrojoną w grube plastry marchew i szklankę drobnych ziaren czerwonej soczewicy. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut. Po upływie tego czasu powyższe składniki rozdrabniamy w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy posiekany lubczyk (kilka liści możemy zostawić do przybrania). Przed podaniem podsmażamy krewetki z pomidorami.

Sposób podania:

Na gorącą zupę krem kładziemy delikatnie krewetki z pomidorami i liście lubczyku, polewamy olejem aromatyzowanym truflami.

Za zaproszenie na spotkanie (oraz zdjęcia) dziękuję organizatorom Akademii Smaku Siemensa za inspirujące rozmowy Larze, Magdzie i Ani oraz wszystkim innym, którzy tworzyli niepowtarzalną atmosferę warsztatów Przyprawy i zioła: szczypta smaku. 

Podobne wpisy