X

Lista

Wietnamska rewolucja kulinarna

Przekonanie właścicieli lokali gastronomicznych i kucharzy, że klient nieobyty z autentycznymi smakami dalekich stron nie pokocha ich taką samą bezwarunkową…

Wiktoria Górecka

Triki na kaczkę

Podobno zamiast ryby lepiej dać wędkę, dlatego dzisiaj nie będzie przepisu. Będzie coś lepszego! Co sprawia, że kaczka jest idealna? …

Wiktoria Górecka

Dobrze zorientowani w Londynie

W styczniu blogosferę opanowały podsumowania minionego roku, my jednak z głowami w Azji wciąż czekamy na 19 lutego, kiedy to…

Wiktoria Górecka

W pogoni za ramen

Wiedzeni przykładem bohaterów japońskiego westernu Tampopo zaglądamy do garnków, wypytując o składniki wywaru i pochodzenie pszennego makaronu, jednak sekret idealnego…

Wiktoria Górecka

Karmelizowany boczek z kokosem

Jedynym plusem mroźnej pogody jest przyjemność powrotu do domu pachnącego karmelizowanym boczkiem z kokosem. O tej porze roku egzotyczne zioła…

Wiktoria Górecka

Parnik kontra Harbińskie Pierożki

Drugi tydzień listopada zaskoczył nas słońcem, jednak nie dajmy się zwieść – do naszych drzwi skrada się zima.  Zanim zwolnimy…

Wiktoria Górecka

Deser z dyni na parze z jajecznym kremem

Często słyszymy, że przygotowanie azjatyckich potraw w polskich warunkach jest trudne, a na dodatek wymaga drogich i trudno dostępnych składników…

Wiktoria Górecka

Pięknie czy smacznie? Współczesna japońska kuchnia na obczyźnie

Profesjonalnie wykonane zdjęcia potraw i składników, publikacja przepisów w prasie, a szczególnie – zaangażowanie w akcję „Wrzesień z Murakamim”, promującą…

Wiktoria Górecka

Ciastka z fasoli mung na Święto Środka Jesieni

Tết Trung Thu (Święto Środka Jesieni, Mid-Autumn Festival) obchodzony jest 15 dnia ósmego miesiąca kalendarza lunarnego, w jesienną pełnię, która…

Wiktoria Górecka

My’o’tai – prawdziwie azjatycki streetfood

Emocje spotęgowało zaskoczenie, kiedy w progu zastaliśmy Trisno Hamida z krakowskiego Yellow Doga. Kiedy rządzi w kuchni potrawy są nieposkromione…

Wiktoria Górecka