X

Lista

Słodka Ramen Girl w Warszawie

Zanim Ramen Girl trafiła na warszawski Muranów krążyła już o niej miejska legenda. Rozbuchane oczekiwania, wstrzymany oddech i podkręcone emocje.…

Wiktoria Górecka

Warsztaty: przepiórka

Królowa listopada może być tylko jedna – gęś, ale my przekornie dzielimy się z Wami przepisem, który zdobyliśmy na drodze…

Wiktoria Górecka

Świeże sajgonki z chińską kiełbasą (bò bía)

Do świeżych sajgonek mamy zupełnie niekonserwatywne podejście. W wilgotny papier ryżowy zawijamy co się da – np. smażonego kurczaka z…

Wiktoria Górecka

Syrop z owoców sau (sấu ngâm muối)

Dlaczego warto poszukać owoców sau (Dracontomelon duperreanum) w wietnamskim sklepie spożywczym lub przywieźć je jako pamiątkę z Wietnamu? Bo poza…

Wiktoria Górecka

Koreańska sałatka z kolorowej marchwi

Jaskrawe kolory marchwi aż proszą się o równie temperamentne połączenia smakowe, dlatego dziś będzie niegrzecznie. W koreańskiej kuchni rzadko stosuje…

Wiktoria Górecka

Zupa dyniowa z winem śliwkowym i kimchi z suszonych jabłek

Tak dużo dyni, tak mało dobrych przepisów. Uwierzcie mi – padnę trupem, załapując się na najbliższe święto zmarłych, jeśli ktoś…

Wiktoria Górecka

Warsztaty: Jacek Wan w Dzikim Ryżu

Z pewną obawą podchodzę do reprezentacji kuchni azjatyckich w Polsce. Przebrnięcie przez niekończące się menu to koszmar lawirowania między daniami,…

Wiktoria Górecka

Karmelizowany dip do warzyw (kho quet)

Październikowa melancholia uderza ze zdwojoną siłą ciemnymi wieczorami. Przychodzicie do przyjaciół złaknieni ludzkiego ciepła i nie tylko, a na stole…

Wiktoria Górecka

Warsztaty: królik

Rocznie w Polsce produkuje się około 2 miliony kilogramów mięsa króliczego, z czego ¾ jest eksportowane. Gdzie znikają te króliki…

Wiktoria Górecka

Naleśniki ryżowe na parze (bánh bèo)

Naszą ulubioną kategorią wietnamskich potraw są wszelkiego rodzaju bánh. Ich wspólnym mianownikiem jest ciasto, reszta jest nieprzewidywalna. Mogą być słodkie,…

Wiktoria Górecka