Ryż kleisty z dodatkami – przepis
To danie z moich czasów studenckich w Hanoi, ale w wersji mocno wzbogaconej ;) Najważniejsze jest dobre ugotowanie ryżu, ponieważ…
To danie z moich czasów studenckich w Hanoi, ale w wersji mocno wzbogaconej ;) Najważniejsze jest dobre ugotowanie ryżu, ponieważ…
Wiecie dlaczego jeździmy razem z fanami Pyzy do Chińskiego Centrum Handlowego w Wólce Kosowskiej? Bo razem smakuje lepiej. (więcej…)
Jest taki maleńki lokal w Sajgonie, gdzie podawana jest najlepsza zupa z pieczonej kaczki – sami możecie do niego zajrzeć,…
Bazary to żywe twory, przeistaczają się, ewoluują, zaskakują za każdym razem. Na Targowisku Bakalarska w Warszawie bywamy ostatnio rzadziej niż…
Mamunieh (mamonia, mamounia, mamuniyah, مامونية) to ekstremalnie prosty deser, specjalność miasta Aleppo. Pachnie subtelnie różami, cynamonem i masłem. Słodki smak…
Wszystko zaczyna się w ogrodzie – to tam zbieramy młode liście winogron. Karima wypytuje czy zbieram je po syryjsku, czyli…
Włochy to nie jest moje środowisko naturalne, jest w nich po prostu za mało Azji ;) Nadarzyła się jednak okazja…
Nasz wyjazd do Japonii zaowocował ciekawą współpracą – mieliśmy przyjemność współorganizować wraz z Robertem Tomczykiem i Wojciechem Bońkowskim spotkanie poświęcone…
Na początku był zaczyn. Na ustach niosła się plotka, echem zachwyty i mlaski, aż w końcu zawrzało. Pop-up Ferment to…
Pod tajemniczą nazwą tej drapieżnie poskręcanej rośliny kryje się gorczyca sarepska. Niby należy do tej samej rodziny, co kapusta, ale…