X

Lista

Ryż kleisty z dodatkami – przepis

To danie z moich czasów studenckich w Hanoi, ale w wersji mocno wzbogaconej ;) Najważniejsze jest dobre ugotowanie ryżu, ponieważ…

Wiktoria Górecka

Co zjeść w Wólce Kosowskiej

Wiecie dlaczego jeździmy razem z fanami Pyzy do Chińskiego Centrum Handlowego w Wólce Kosowskiej? Bo razem smakuje lepiej. (więcej…)

Wiktoria Górecka

Wietnamska zupa z pieczonej kaczki

Jest taki maleńki lokal w Sajgonie, gdzie podawana jest najlepsza zupa z pieczonej kaczki – sami możecie do niego zajrzeć,…

Wiktoria Górecka

Bánh mì na Targowisku Bakalarska

Bazary to żywe twory, przeistaczają się, ewoluują, zaskakują za każdym razem. Na Targowisku Bakalarska w Warszawie bywamy ostatnio rzadziej niż…

Wiktoria Górecka

Syryjski deser z kaszy kukurydzianej (mamunieh)

Mamunieh (mamonia, mamounia, mamuniyah, مامونية) to ekstremalnie prosty deser, specjalność miasta Aleppo. Pachnie subtelnie różami, cynamonem i masłem. Słodki smak…

Wiktoria Górecka

Wegetariańskie gołąbki w liściach winogron (dolma, yalanji)

Wszystko zaczyna się w ogrodzie – to tam zbieramy młode liście winogron. Karima wypytuje czy zbieram je po syryjsku, czyli…

Wiktoria Górecka

Wenecja i Burano – mini przewodnik kulinarny

Włochy to nie jest moje środowisko naturalne, jest w nich po prostu za mało Azji ;) Nadarzyła się jednak okazja…

Wiktoria Górecka

Sake – jak wybrać, w czym pić i z jakimi smakami łączyć

Nasz wyjazd do Japonii zaowocował ciekawą współpracą – mieliśmy przyjemność współorganizować wraz z Robertem Tomczykiem i Wojciechem Bońkowskim spotkanie poświęcone…

Wiktoria Górecka

Pop-up Ferment x Rozbrat20

Na początku był zaczyn. Na ustach niosła się plotka, echem zachwyty i mlaski, aż w końcu zawrzało. Pop-up Ferment to…

Wiktoria Górecka

Koreańska sałatka z musztardowca

Pod tajemniczą nazwą tej drapieżnie poskręcanej rośliny kryje się gorczyca sarepska. Niby należy do tej samej rodziny, co kapusta, ale…

Wiktoria Górecka