X

Lista

Schabowy po japońsku – miso katsu (みそかつ)

Przed podróżą do Japonii najbardziej bałam się tego, że nie będzie taka jak w moich wyobrażeniach – perfekcyjna, wysmakowana, tradycyjna.…

Wiktoria Górecka

Wietnamskie sosy #3: Sos ze sfermentowanej soi

Kiedy znajomi pytają nas czy w kuchni wietnamskiej znajdzie się coś wegetariańskiego czy wegańskiego długo stękamy nad odpowiedzią. Wprawdzie zamiennikiem…

Wiktoria Górecka

Wietnamskie sosy #2: Mắm tôm – najbardziej śmierdzący sos świata

Pasta krewetkowa jest przyprawą stosowaną w wielu krajach Azji, ale w wietnamskiej kuchni zajmuje miejsce szczególne, ponieważ zabezpiecza przed zakusami…

Wiktoria Górecka

Sos rybny – jak wybrać najlepszy?

To niezaprzeczalna prawda: wszystko smakuje lepiej z nước mắm, czyli sosem rybnym (nie tylko dlatego, że zwykle zawiera w swoim…

Wiktoria Górecka

Wietnamskie sosy #1: Klasyczny sos nước chấm

Każda z kulinarnych części Wietnamu: północ, centrum i południe, rządzi się innymi tendencjami kulinarnymi. Również w sosach odnaleźć można te…

Wiktoria Górecka

Springrollsy ze sfermentowaną wieprzowiną

Na kulinarnych blogach pojawiło się ostatnio sporo przepisów na świeże sajgonki w wersji fusion i to nam się podoba –…

Wiktoria Górecka

Modern China

Temat chińskiej kuchni w Polsce jest zaskakująco skomplikowany. Budzi sentymentalne skojarzenia z Szanghajem i Pekinem, stołecznymi restauracjami których lata świetności…

Wiktoria Górecka

Ramen w Tekedzie

Dawno, dawno temu zdarzyło mi się powiedzieć o ramenie w Tekedzie kilka gorzkich słów, ale dziś to już zupełnie inna…

Wiktoria Górecka

Warsztaty kuchni wietnamskiej z Pyzą

To jest dopiero news! Wreszcie poza wspólnym jedzeniem w Wólce Kosowskiej będę miała okazję z Wami pogotować i to w…

Wiktoria Górecka

Jak nauczyć dziecko jedzenia pałeczkami?

Wciąż nie możemy wyjść z podziwu, że nasza blisko dwuletnia Mała Pyza je pałeczkami lepiej niż my sami! Oboje chwytamy…

Wiktoria Górecka