X

Lista

Mit ramenu, czyli „kebab Japonii”

Prawie każda dyskusja między fanami azjatyckiego jedzenia przebiega podobnie: po podróżniczych wyliczankach następuje krytyka polskiego rynku gastro z finalną kropką…

Piotr Górecki

Korea Town – skazani na sukces

Jeśli uzależnieni jesteście od pikantnych smaków, to mamy dla Was dobrą wiadomość - na warszawskim Mokotowie powstało prawdziwe Korea Town.…

Wiktoria Górecka

Izakaya – oaza wyluzowanych Japończyków

Odkryłam magiczny przełącznik trybów funkcjonowania Japończyków*. Wystarczy, że w dłoni pojawi się zmrożona szklanka piwa lub czarka z sake: relax…

Wiktoria Górecka

Jak smakuje ramen z gwiazdką Michelin?

Kolejki, kolejki, kolejki. Będą mi się śnić po nocach, bo chociaż jedzenie w Tokio dostępne jest na każdym kroku (no…

Wiktoria Górecka

Eklerki z NANAN

Trochę mi się już przejadły te wszystkie monoporcje, mini-torciki, sfery, ciastka z formy. Nie zrozumcie mnie źle – doceniam ich…

Wiktoria Górecka

Ostry kurczak po koreańsku w sosie keczupowym

Od czasu do czasu mamy straszną ochotę na koreański streetfood. Ma być szybko, ostro i tylko z tego, co jest…

Wiktoria Górecka

Restauracja Spring Roll – specjały Hanoi

W internetach huczy od newsów o nowych lokalach gastro, trochę ciszej mówi się o zamknięciach, ale kto z Was ostatnio…

Wiktoria Górecka

Kuchnia Malezji w Polsce

Zdarza się Wam narzekać na lokale z azjatycką kuchnią w Warszawie? Czas z tym skończyć i zabrać się do gotowania,…

Wiktoria Górecka

Nowe menu w Wólce

Mimo depresyjnej aury, w Wólce Kosowskiej nadal panuje świąteczny nastrój – w końcu całkiem niedawno obchodzony był Księżycowy Nowy Rok.…

Wiktoria Górecka

Sos z ananasa i fermentowanych sardeli (mắm nêm)

Kolejny z cyklu sosów - mắm nêm, pochodzi ze środkowego Wietnamu. Region ten to kolebka kuchni wietnamskiej, powstawały tu pierwsze…

Wiktoria Górecka