X

Lista

Falafelka – syryjska kuchnia z Aleppo przy Rondzie Wiatraczna

Z Karimą poznałyśmy się lata temu i naprawdę trudno wyjaśnić mi jak to się stało, że od wspólnej edukacji wielokulturowej…

Piotr Górecki

5 przyczyn tego, że Twoje noże kuchenne są tępe – łatwo to zmienić!

Zauważyłem, że odkąd zacząłem się na poważnie interesować nożami, dużo rzadziej muszę je ostrzyć (co nie znaczy, że rzadziej je…

Piotr Górecki

Tajlandia: wyjazd w prostych krokach

Lecąc do Tajlandii w ramach programu Sandbox jako jedni z pierwszych, przecieraliśmy szlaki przed prawdziwym turystycznym sezonem. W perspektywie była…

Piotr Górecki

Test 5 gochugaru – koreańskiej papryki do kimchi

Czerwona papryka (Capsicum annuum L.) trafiła do Azji z Ameryki Południowej prawdopodobnie w XVI wieku – i choć do tego momentu…

Wiktoria Górecka

Iced Matcha Latte i jeden genialny trik

Jak to się stało, że ceremonialnie parzona herbata japońska stała się elementem globalnej popkultury, zawojowała Instagrama, a na dokładkę znalazła…

Piotr Górecki

Pad thai z krewetkami i koktajlem na bazie domowego toniku z zieloną herbatą

Co wypić do pad thaia? Dla niektórych odpowiedź wydaje się oczywista, my jednak postanowiliśmy poszaleć i zanurzyć się w smakach…

Wiktoria Górecka

Jak kupić i naostrzyć nóż?

Przygotowując się do napisania tego tekstu wylistowałem tematy, które chciałbym poruszyć i okazało się, że materiału jest na przynajmniej 5-6…

Piotr Górecki

Pizza fritta montanara z nie-Negroni

Ta historia miała ciekawy początek. Kiedy spotkaliśmy się z Januszem Lemieszem, zawodowym barmanem i ambasadorem marki Bulldog London Dry Gin,…

Piotr Górecki

Chirashizushi i koktajl, czyli sposób na sylwestrowe sushi

Co pić do sushi? (więcej…)

Wiktoria Górecka

Pizzaiolo na Kruczej, czyli Warszawa w koronie

Tytuł jest niezamierzenie dwuznaczny. Pierwotnie miał podkreślić, że Warszawa znowu króluje jako stolica pizzy neapolitańskiej w Polsce. Znowu, bo jakiś…

Piotr Górecki