X

Lista

Korean Fried Chicken – przepis z Jeju Korea

Korean Fried Chicken to jeden z najbardziej znanych klasyków koreańskiego street foodu. Koreański smażony kurczak, zwykle nazywany "chikin" (치킨), odnosi…

Piotr Górecki

Katsu sando – kultowa japońska kanapka

Kotlety tonkatsu to już niemal kultowy element kuchni japońskiej, ale nie tej tradycyjnej (Washoku), lecz nowoczesnej, z wpływami zachodnimi (Yōshoku).…

Piotr Górecki

Chleb tostowy z blaszki – na drożdżach, mleku i maśle

Chleb tostowy w naszym domu zwyciężył w sposób ostateczny. Nie dla tego, że jest najlepszy czy najłatwiejszy, ale dzięki... dość…

Piotr Górecki

Jaki ramen Japończycy jedzą w domu?

To pytanie, które zadałam sobie po przeczytaniu niedawno wydanej, pierwszej książki Marty Skorupskiej, znanej w internetach jako Mochiko. Takie debiuty…

Wiktoria Górecka

Bibimbap – przepis na koreański klasyk

BIbimbap, czyli dosłownie mieszany ryż to danie, które najczęściej można spotkać w koreańskich restauracjach w Polsce w wersji ciepłej, przygotowywanej…

Wiktoria Górecka

Sassy – lepsze jest wrogiem dobrego, ale…

Gdańskie Sassy to nie jest miejsce trudne do zdefiniowania – wiedzą o tym wszyscy, którzy lubią ekstrawaganckie rozrywki. Na trzech…

Wiktoria Górecka

Co się je na kolację ramadanową iftar?

Spotkanie i dzielenie się jedzeniem to element obecny we wszystkich kulturach. Coś tak podstawowego i wszystkim nam znanego okazuje się…

Piotr Górecki

Happa to Mame wreszcie w Warszawie

Happa to mame Warszawa, to filia poznańskiego lokalu, specjalizującego się w herbacie i japońskich słodyczach. Właściciele poświęcili temu miejscu mnóstwo…

Piotr Górecki

Wietnamski pasztet pate gan gà na 3 sposoby

Wyobraźcie sobie, że po pokonaniu blisko 8500 km dzielących Polskę i Wietnam trafiacie wczesnym rankiem na uliczne stoisko z jedzeniem…

Piotr Górecki

Jordania, nowy popularny kierunek podróży?

„Jordan, you’re welcome” to słowa, które słyszeliśmy na każdym kroku naszego wyjazdu. I chociaż wkrada się w nie błąd tłumaczeniowy…

Piotr Górecki