X

Lista

Kuchnia wietnamska – słownik dań

Wietnamskie nazwy dań są łatwe do odszyfrowania ze względu na zastosowanie rozszerzonego alfabetu łacińskiego, a krótki słownik podstawowych słów, pozwalających…

Wiktoria Górecka

Kuchnia japońska – słownik i klasyfikacja dań

Wszelkie klasyfikacje i taksonomie kuchni narodowych są szalenie trudne, bo nie jest to zadanie ściśle naukowe i pozostawia miejsce na…

Piotr Górecki

„Teraz wolisz Ato Sushi od Sushiya?”

Śledząc nasze Instastory, pytacie mnie ostatnio czy „teraz wolę Ato Sushi od Sushiya, bo częściej tam jadam”. Najprostsza odpowiedź mogłaby…

Piotr Górecki

“To co Pyza” – grudzień 2018

Znowu spóźnione, ale jest! Krótkie podsumowanie niektórych naszych grudniowych wizyt w restauracjach i kawiarniach w Krakowie, Łodzi i Warszawie. Pamiętajcie,…

Piotr Górecki

Shoyu ramen – przepis

Na ramen składa się pięć podstawowych elementów: makaron alkaliczny ramen, tare (esencja smaku słonego), wywar (może być więcej niż jeden),…

Wiktoria Górecka

Ramen People „wygląda jak w Japonii”

Ramen People śledziliśmy już od otwarcia - z początku jedynie wirtualnie na Fejsbuku, bo zdjęcia gotowych misek ramenu nie zachęcały…

Piotr Górecki

Trendy kuchni azjatyckich w Polsce – 2019

Przewidywanie trendów kulinarnych to poważna sprawa - wymaga analizy wielu danych, a nie czarnowidztwa czy intuicji. Najbezpieczniej opierać się więc…

Wiktoria Górecka

Najpopularniejsze teksty bloga – 2018

Rok 2018 to większa aktywność na blogu. Lista najpopularniejszych tekstów (pod względem liczby wyświetleń) nie dziwi nas ani trochę. Dominują…

Piotr Górecki

Żółty Przewodniku, dlaczego tak bardzo nie szanujesz Azji?

Ocenianie restauracji to rzecz trudna, czasochłonna i niewdzięczna. I nawet jeśli zrobi się to najlepiej jak tylko potrafimy, zawsze znajdzie…

Piotr Górecki

“To co Pyza” – listopad 2018

Listopad trochę się nam przedłużył, ale spróbujemy nadrobić nasze zestawienie restauracji, a właściwie dań, które w tych restauracjach polecamy. Tym…

Piotr Górecki