Poprzenie edycje „To co Pyza” spotkały się z ciepłym odzewem z Waszej strony, więc nowa świecka tradycja będzie kontynuowana. Tym razem Korea, Japonia, Chiny, Wietnam i trzy bonusy.
Chef Panda
Chef Panda to stosunkowo nowy lokal w Mordorze, ale już teraz trafił dla mnie do Top 3 chińskich pierogarni serwujących jiaozi i baozi w Warszawie. Poza pierogami i typowym „pol-chinem” (?!) znajdziecie tam unikalne dania kuchni chińskiej, ale na razie nie mieliśmy okazji ich próbować, więc wstrzymuję się z poleceniami. Plusy: pierożki wyrabiane na miejscu (nie są mrożone!), soczysty farsz. Minusy? Menu najprawdopodobniej nierówne, a w godzinach lunchu czasami może być trudno o stolik.
Co jesliśmy?
- jiaozi – pierożki na parze z wieprzowiną i kolendrą
- jiaozi – pierożki na parze z wieprzowiną i krewetką
- baozi – słodkie parowańce z ciasta drożdżowego w kształcie pandy, nadziewane fasolą azuki
Adres: ul. Konstruktorska 10c/u5, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-pt. 10:00-21:00, sob.-niedz. 11:00-21:00
MEI
Miejsce kojarzone z kuchnią koreańską od zawsze, ale wróciliśmy do niego po wielu latach przerwy. Do MEI przychodzić warto na potrawy gillowane, choć w przypadku większego tłoku musimy liczyć się z przesiąknięciem zapachem tłuszczu i dymu – mimo dedykowanych wyciągów nad grillami chowanymi w stolikach. Plusy? Autentyczny koreański grill. Minusy? Wszystkie banczany zamawiać trzeba osobno.
Co jesliśmy?
- samgyeopsal (삼겹살)
- bulgogi (불고기)
Adres: ul. Solec 81B, Warszawa, (wejście od Herberta)
Godziny otwarcia: pon.-sob. 12:00-21:00, niedz. 13:00-21:00
Telefon: 507 355 945
Uki Uki
Uki Uki zawsze szanowałem, ale nie zawsze było mi po drodze. To miejsce ma swoich zagorzałych fanów i… nie dziwię się temu. Ten klimat można polubić, a jedzenie po prostu broni się smakiem. Plusy? Chyba najlepszy obok Mikoi makaron ramen w Polsce, świetny sprężysty udon oraz szybka i sprawna obsługa (od wejścia do lokalu do zapłacenia rachunku minęło niewiele ponad 15 minut – idealne na lunch). Minusy? Dodatki (toppingi) mogłyby być bardziej dobracowane.
Co jedliśmy?
- original ramen
- buta udon
Adres: Krucza 23/31, Warszawa
Godziny otwarcia: pon-sb 10:00-21:00, nd 10:00-20:00
Telefon: 22 428 26 96
Pho Mai Hien
W Pho Mai Hien przeszliśmy już całe dostępne menu oraz dania spod lady i na razie polecić możemy niewiele. Z czystym sumieniem właściwie tylko drożdżowe paluchy bánh quẩy, ale bún chả za 15 zł to też jest dobry wybór. W tej cenie nie znajdziecie nic porównywalnego w Warszawie. Najlepsza bún chả pojawia się sporadycznie w Viet Street Food (trzeba śledzić uważnie ich fanpage), ale kosztuje odpowiednio więcej. Plusy? Autentyczne wietnamskie dania w niskich cenach. Minusy? Niska cena to często niska jakość składników, a doprawienie i dopracowanie dań wymaga poprawy.
Co jedliśmy?
- phở bò tái gầu (zupa pho z wołowiną z mostka)
- bún chả (grillowany boczek w kwaśnej zalewie podawany z makaronem ryżowym bun i ziołami)
- bún riêu cua (zupa krabowa z makaronem ryżowym bun)
- bánh quẩy
Adres: ul. Bakalarska 11, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-pt. 9:21:30, sob.-niedz. 10:00-21:00
Yache Korea
Lokal dopiero się rozkręca i jedzeniowo również liczymy w przyszłości na więcej, ale biorąc pod uwagę nastawienie pomysłodawców i zespołu z tego miejsca, mamy podstawę, żeby tam wrócić. Trzymam kciuki!
Co jedliśmy?
- ddukbegi bulgogi
- cheyuk bokkeum
- vege kimchijjigae
- kimchi
Adres: ul. Nowogrodzka 25, Warszawa
Godziny otwarcia: pon. zamknięte, wt.-pt. 13:00-22:00, sob. 15:00-22:00, niedz. 15:00-21:00
Bonus 1: Miss Mellow
Bardzo obiecująca cukiernio-kawiarnia. Nie wszystkie smaki nam podpasowały, ale warto dać szansę. Nie będę pisał co warto, bo sami musicie zdecydować o swoich ulubionych ciastkach. 😉
Adres: ul. Wilcza 62, 00-679 Warszawa
Godziny otwarcia: pon. zamknięte, wt.-sob 9:00-20:00; wt-czw 12:00-20:00; niedz. 10:00-18:00
Bonus 2: Schabowy
Ostatnio w Schabowym dzieje się wiel, a lokal obchodził niedawno swoje pierwsze urodziny. Kuchnia jest tak uczciwa i smaczna, a składniki tak dobre, że nie-azjatycki Schabowy musiał znaleźć się w tym zestawieniu. 🙂 Wpadajcie nie tylko na schabowego. Przystawkowa wątróbka to mistrzostwo świata.
Adres: ul. Obrzeżna 1, Warszawa (wejście od pętli autobusowej przy ulicy Bokserskiej!)
Godziny otwarcia: nd-pon 12:00-20:00; wt-czw 12:00-21:00; pt-so 12:00-22:00
Telefon: 22 241 32 51
Bonus 3: Ciao a Tutti Due
Zawsze trafialiśmy do pierwszego lokalu, ale tam często pojawiał się problem z parkingiem i miejscami w środku. W Ciao a Tutti Due było dużo wygodniej, a pizza tak samo dobra. Plusy:? Dobre składniki, dobre ciasto, atrakcyjne ceny. Minusy? Tym razem nasza margherita była dość sucha (jak na styl neapolitański), a czosnek w marinarze całkiem surowy (czy tak miało być?).
Adres: ul. Dąbrowskiego 27, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 12:00-22:00