Przez 30 lat Wietnamczycy nie wierzyli, że Polacy mogą rozsmakować się w ich rodzimej kuchni. I trudno im się dziwić. Zapach sosu rybnego, fermentowanych krewetek czy bambusa budzi powszechne kontrowersje, więc po co ryzykować skoro podstawą bardzo intratnego gastro-biznesu były i są kurczakowe kule?
A jednak warto. Po blisko roku od powstania na warszawskiej Saskiej Kępie Viet Street Food, bistra z wietnamską kuchnią w wersji foodpornowej, nadal widać tam tłumy amatorów autentycznych smaków. Stali klienci wracają na klasyki takie jak lekki makaron ryżowy ze smażoną wołowiną i ziołami (bún bò Nam Bộ), smakosze egzotyki level pro czekają na weekendowe kanapki bánh mì z pâté, żabie udka czy sałatkę z kwiatów bananowca z krewetkami.
Siadamy na tarasie z widokiem na ogród podświetlony klimatycznymi lampkami. Grzejemy dłonie o maleńkie, seledynowe czarki, wypełnione pachnącą jaśminem herbatą. Jak zwykle zamawiamy bún chả – wieprzowinę w kwaśnej zalewie, która najlepiej smakuje, kiedy przed grillem staje wietnamska (Vietstreetfoodowa) mama! Na widok jedzenia śmieją się nam oczy – niebieskie talerze świetnie podkreślają ciepłe, karmelowe odcienie wietnamskiej kuchni. Z takiej jej interpretacji jesteśmy naprawdę dumni i z przyjemnością dzielimy sią nią z bliskimi.
Ostatnio rozsmakowaliśmy się również w pierożkach z soczystym wieprzowym farszem, dlatego zamawiamy je dwa razy – na przystawkę i deser. 🙂 Rodzinny obiad obowiązkowo kończymy kleistym ryżem z pachnącym wakacjami mango. Wracamy, bo Viet Street Food to miejsce, które już na zawsze pozostanie przykładem, że polsko-wietnamska współpraca może być nie tylko skuteczna, ale przede wszystkim smaczna.
Viet Street Food
Adres: ul. Królowej Aldony 5/2, Warszawa
Godziny otwarcia: nie-czw: 12:00 – 21:00, pt-so: 12:00 – 22:00
Telefon: +48 512 512 654