Korean Fried Chicken to jeden z najbardziej znanych klasyków koreańskiego street foodu. Koreański smażony kurczak, zwykle nazywany „chikin” (치킨), odnosi się do różnych dań smażonego kurczaka przygotowywanych w Korei Południowej, w tym prostego kurczaka huraideu-chicken (후라이드 치킨, od angielskiego „smażony kurczak” ) i pikantny kurczak yangnyeom (양념 치킨, „przyprawiony kurczak”). W Korei jest spożywany jako posiłek, przystawka, anju (dania podawane i spożywane z napojami) lub jako przekąska po posiłku.
W nowym filmie na naszym Kanale YouTube znajdziecie wideo przepis, a właściwie live cooking z gościem specjalnym. Przemysław Milanowski to właściciel oraz szef kuchni w Jeju Korea oraz BBQ Ramenya oraz współwłaściciel w Yatta Ramen. Przemek podzielił się z nami niemal wszystkimi sekretami, dzięki którym odtworzycie Korean Fried Chicken w wersji restauracyjnej.
Składniki (na 2 porcje)
- 400 g kurczaka bez kości (najlepiej udko)
- 150 g ryżu krótkoziarnistego
- 300 g oleju do smażenia
- 30 g orzeszków ziemnych
Marynata do kurczaka
- 15 g sosu sojowego
- 20 g cukru
- 5 g proszku wołowego Dasida (opcjonalnie)
Panierka do kurczaka
- 100 g wody
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- 25 g skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
- 50 g mąki pszennej typ 400-550
- 5 g proszku do pieczenia
- 5 g soli
- 5g kurkumy
- 20 g zielonej części cebuli dymki
- 3 g glutaminianu sodu MSG (opcjonalnie)
Sos do kurczaka
- 40 g cukru
- 30 g octu ryżowego
- 40 g miodu
- 40 g pasty gochujang
- 30 g ketchupu
- 15 g sosu sojowego
- 15 g oleju sezamowego (lub zwykłego oleju)
- 30 g dżemu truskawkowego
- 5 ząbków czosnku
- 20 g imbiru
- 5 g glutaminianu sodu MSG (opcjonalnie)
Marynowana rzodkiew (chicken-mu)
- 200 g rzodkwi japońskiej (daikon)
- 80 g wody
- 40 g octu ryżowego
- 40 g cukru
- 8 g soli
Sposób przygotowania
- Pokroić rzodkiew w kostkę ok 6-8 mm i zamarynować w zalewie (woda, ocet, cukier, sól – zagotowane na patelni). Najlepiej przygotować dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce pod przykryciem.
- Pokroić kurczaka na kawałki około 4×3 cm.
- Zmieszać w misce wszystkie składniki marynaty o dodać do niej kurczaka. Odstawić do marynowania na minimum 20 minut.
- W tym czasie pokroić zieloną część cebuli dymki (ok 2 mm grubości) i zacząć gotować ryż.
- Zmieszać w rondlu wszystkie składniki na sos i zagotować na małym ogniu. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, regularnie mieszając.
- Zmieszać w misce wszystkie składniki panierki (składniki mokre, suche i na koniec zielona część dymki).
- Do zamarynowanego kurczaka dodać odrobinę mąki (ok. 10 g), żeby go „osuszyć”. Dokładnie wymieszać.
- Kurczaka dodać do panierki i dokładnie wymieszać.
- Rozgrzać rondel z olejem do ok. 160 stopni.
- Usmażyć kurczaka po raz pierwszy – około 2-3 minut, w zależności od wielkości kawałków.
- Po wyciągnięciu kurczaka z rondla pozwolić mu odczekać na ręczniku papierowym lub kratce do odciekania minimum 15 minut.
- Usmażyć kurczaka drugi raz w temperaturze 190 stopni – około 2-3 minut.
- Wyjąć kurczaka na ręcznik papierowy.
- Złożyć porcję – kurczaka układamy na ryżu, a następnie polewamy sosem. Serwujemy z piklowaną rzodkwią. Możemy przyozdobić zieloną częścią cebuli dymki i uprażonymi na patelni orzeszkami ziemnymi.