Na polskim rynku pojawiła się właśnie nowa książka o ramenie. I chociaż jej tytuł wskazywać może na uproszczony charakter przepisów, to zdecydowanie polecamy bliżej przyjrzeć się jej zawartości.
Autor, ramen head Brian MacDuckston, znany jest ze swojego nieposkromionego apetytu, ale nie z gotowania. Za tę część książki odpowiada Miyajima Rikisai, który prowadzi w Osace szkołę ramenu dla profesjonalistów. Mam wrażenie, że wydawca trochę niesprawiedliwie ukrył jego rolę w przygotowaniu tej publikacji. : Możecie więc być pewni, że przepisy są sprawdzone, a techniki zgodne z japońskimi wytycznymi.
Tak się składa, że w zeszłym roku miałam okazję szkolić się pod surowym spojrzeniem Miyajima san i wiosłować w 100-litrowych garnkach w jego kuchni. Przetrwałam i wróciłam z głową pełną pomysłów na łączenie składników pełnych umami.
Takie wskazówki znajdziecie w książce Ramen w domu i jest to obecnie jedyna polskojęzyczna pozycja, którą z czystym sumieniem możemy polecić.