Nie do końca wiemy jeszcze jak odnaleźć się w złożonych smakach kuchni indyjskiej, ale robimy co w naszej mocy, aby z osobami z różnych regionów tego subkontynentu odkryć je w Polsce. Na naszej drodze zawitaliśmy do Sheuli, która mieszka w Krakowie od lat, ale za sprawą kuchni wciąż ma łączność z rodzimą Kalkutą. Do tej pory związana była z różnymi projektami gastronomicznymi, ale wreszcie przyszedł czas na jej własny – food truck Yummy India Foodies.
Dominują dania wegetariańskie, wśród nich dum biryani z pomidorowym chutneyem, pikantna buła będąca jednym z bardzo popularnych dań bombajskiego street foodu (masala pav – sami byliśmy zaskoczeni jak nam zasmakowała) czy ręcznie robione placki, w które zawija się aromatyczne składniki (kati roll). Mieliśmy okazję podejrzeć jak powstają. To naprawdę dużo pracy! I techniki, bo specjalny sposób laminacji sprawia, że ciasto się przyjemnie listkuje. 🙂
Być może zapytacie czy to prawdziwa kuchnia indyjska?
Sheuli w swoim foodtrucku gotuje tak jak w domu, interpretuje dania z dobrą myślą o polskich klientach, trochę jak mama, która do lunchboxa wkłada ulubione dania dzieci. I po raz kolejny sprawdza się zasada, że jedzenie od dobrych ludzi smakuje lepiej.
Yummy India Foodies
Adres: ul. Krupnicza 24, Kraków
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 12:00-22:00