Pizza, ramen, pizza, ramen… Wbrew temu co pokazuje Facebook i Instagram, nasze 偶ycie wcale tak nie wygl膮da. A przynajmniej nie tylko tak. 馃槈
M贸wi si臋, 偶e „ramen to 偶ycie”, „ramen to mi艂o艣膰”, ale dla nas ramen to ludzie. Ludzie, kt贸rzy za nim stoj膮. Tym razem w Madara Ramen Shop wreszcie na 偶ywo spotkali艣my Artura, kt贸ry przygotowa艂 dla nas swoje rameny. Ale to nie by艂 nasz pierwszy kontakt z jego makaronem. Kiedy艣 zostali艣my zapytani przez Artura na FB czy chcieliby艣my spr贸bowa膰 jego domowego makaronu. Pierwsza my艣l: „no pewnie!”. Druga: „hmm, w zasadzie si臋 nie znamy, a je艣li on nas nie lubi i…”. Ale okaza艂o si臋, 偶e warto ufa膰 ludziom. A jeszcze bardziej warto spotyka膰 si臋 z nimi osobi艣cie. Szczeg贸lnie w towarzystwie Marcina (Pojedzone) i Daniela (Wanke Cook’ink). I cho膰 ramen jest daniem, kt贸re zwykle je si臋 szybko i w samotno艣ci, tym razem naprawd臋 przyjemnie by艂o porozmawia膰 o kluskach, glutenie i polskiej gastronomii. 馃檪
Madara Ramen Shop to ramen bar w Tychach, kt贸ry otwiera si臋 tylko w weekendy… w piekarni HIVE. Co 艂膮czy te dwa miejsca? Rzemie艣lnicz膮 obr贸bk臋 glutenu. W tygodniu w postaci pieczywa, a w weekendy – jako ramen przygotowywany na miejscu.
Wra偶enia? Nie spodziewajcie si臋 recenzji. Do Artura do艂膮czyli艣my ju偶 po zamkni臋ciu lokalu i od razu poczuli艣my jak by艣my znali si臋 od dawna. Zam贸wili艣my wszystkie rameny mi臋sne z karty (wega艅skie zosta艂y wyjedzone w ci膮gu dnia). Czy smakowa艂y tak samo dobrze jak wygl膮da艂y? W najwi臋kszym skr贸cie – tak. Przygotowywany na miejscu makaron jest smaczny, trzyma konsystencj臋 i prawdopodobnie zbli偶a si臋 do momentu, kiedy osi膮ga szczyt swojego potencja艂u przygotowania na obecnym sprz臋cie. Ale to te偶 z czasem mo偶e si臋 zmieni膰, wi臋c stay tuned. Lubimy takie historie.
Fun fact: szef kuchni eksperymentuje z r贸偶nymi typami makaronu mieszaj膮c w臋glan sodu i w臋glan potasu w r贸偶nych proporcjach – szacunek! Znamy kogo艣, kto podkre艣la, 偶e „ramen to makaron”, a 艣ledzenie krok po kroku drogi do coraz lepszych klusek jest wyj膮tkowo przyjemne (pami臋tamy to cho膰by z Arigatora).
Najwi臋ksze wra偶enie zrobi艂 na nas shoyu ramen, bo nuty morskie, kt贸re odwa偶nie pojawi艂y si臋 w tare nie s膮 czym艣 powszechnym w polskich ramenowniach.
Plany s膮 jednak ambitniejsze. Zar贸wno pod wzgl臋dem makaronu (r贸偶ne rodzaje) jak i styl贸w. Ale na razie nie uda艂o si臋 wyci膮gn膮膰 wielu szczeg贸艂贸w. I cho膰 mamy swoich w艂asnych szpieg贸w przemys艂owych, na razie nie b臋dziemy zdradza膰 co si臋 kroi.
Madara Ramen Shop
Adres: ul. Darwina 25, Tychy
Godziny otwarcia: sob. 14:00-20:00, niedz. 13:00-20:00, pon.-pt. zamkni臋te