Wstyd (a może i nie wstyd) się przyznać, ale większe rozeznanie w pizzach neapolitańskich mamy w Neapolu i Wrocławiu niż w Warszawie. Nie jest to jednak przypadek. Nikogo nie dziwi wysyp świetnych pizzerii w kolebce tego dania, ale Wrocław? Trudno mi wyjaśnić z czego to wynika, ale obserwując ogródki restauracyjne i wrocławskie hasztagi na Insta, dochodzę do wniosku, że stolica Dolengo Śląska jest też polską stolicą pizzy. Pizzy w naszym ulubionym wydaniu – neapolitańskim.
Do Iggy Pizza trafiamy przypadkiem
Do Iggy Pizza trafiamy przypadkiem, kuszeni zdjęciami w social media. Wygląd to nie wszystko, ale idealnie wyrośnięte brzegi zwane cornicione wskazują, że pizzaiolo prawdopodobnie zna się na swoim fachu. Piec opalany bukowym drewnem już w Polsce na nikim nie robi takiego wrażenia jak kiedyś, ale na pewno podbija on wrażenie autentyczności lokalu. A gdy widzimy granitowe blaty stolików, pierwsze co przychodzi na myśl, to nasza ulubiona L’Antica Pizzeria da Michele .
Przestronne wnętrze ciekawie zaprojektowanego lokalu wita nas w porze lunchu, a my od razu zasiadamy przy najlepiej oświetlonym stoliku – skrzywienie zawodowe każdego blogera kulinarnego. 😉 W trakcie studiowania stosunkowo obszernego menu głównego wręczono nam menu lunchowe. Aż nie chciało się nam wierzyć, że przez te kilka popołudniowych godzin za 19,90 zł można zamówić pizzę i lemoniadę/espresso/wodę. Spodziewałem się mniejszych porcji, ale po kilku minutach na naszym stoliku pojawiły się dwie pełnowymiarowe pizze neapolitańskie oraz napoje. Wow!
Tak dobra pizza w tej cenie to fenomen
Do Iggy Pizza na pewno wrócimy, żeby spróbować innych specjałów z menu – w końcu: czy można oprzeć się wieńcowi z wypieczonego ciasta wypełnionemu lejącą się nutellą lub mozzarela barowi? Tak dobra pizza w tej cenie to jednak niezaprzeczalny fenomen! Zarówno bianca (bazą jest kwaśna śmietana, mozarella i parmezan) z guanciale, porem, szczypiorkiem i oliwą czosnkową, jak i rossa (bazą są pomidory San Marzano DOP, mozzarella i parmezan) z prosciutto cotto i bazylią zasługują na zdecydowaną pochwałę. Mam wrażenie, że jest jeszcze pole do popisu z wyborem lepszej smakowo mozzarelli, ale może po prostu następnym razem trzeba zrobić podmianę na mozzarellę z mleka bawolego (+7 zł). Cieniutkie ciasto z wyrośniętymi przypieczonymi brzegami oraz kwaśne pomidory sprawiły, że niebezpiecznie zatęskniliśmy za Neapolem i naszym niesamowitym gospodarzem w Dzielnicach Hiszpańskich. 🙂
Czy to najlepszy lunchowy deal we Wrocławiu? Nie wiem, bo nie znamy Wrocławia tak dobrze, jak byśmy chcieli. Ale chętnie poczytam o Waszych typach, nie tylko na lunch. 🙂
Menu lunch 19,90 zł – do wyboru:
Bianca
- gorgonzola, cukinia, bazylia
- prosciutto cotto, pieczarki
- guanciale, por, szczypiorek, oliwa czosnkowa
- anchois, kapary, pepperoncino
Rossa
- guanciale, szczypiorek
- pomidory wiśniowe, pesto bazyliowe, rukola
- salame piccante
- prosciutto cotto, bazylia
Iggy Pizza
Adres: ul. Kuźnicza 10, Wrocław
Godziny otwarcia: niedz.-czw. 13:00-22:00, pt.-sob. 13:00-0:00
Telefon: 506 606 818