Co może powstać z kupnych ryżowych klusek (tteok-bokki, 떡볶이) i pszennego makaronu instant (ramyeon, 라면)? Koreański foodporn!
To danie palące żywym ogniem
Podkręcone przez nas rabokki 라볶이 to danie palące żywym ogniem – w końcu łączy w sobie moc pasty ze sfermentowanej soi i chili (gochujang, 고추장) oraz podstępnie pikantnych, intensywnie czerwonych płatków tejże (gochugaru, 고추가루). Paprykowy smak przełamujemy intensywnym morskim wywarem yuksu, 육수, którego moc wzmocniona została naturalnym glutaminianem sodu pochodzącym z wodorostów. Przygotowuje się je w 15 minut, ale wymaga nie lada zaopatrzenia, więc jeśli do tej pory nie wiedzieliście co kupić w koreańskich delikatesach, to lista składników poprowadzi Was przez meandry koreańskiej kuchni.
Rabokki 라볶이
pikantne ryżowe kluski z makaronem instant
Składniki
- 8-10 suszonych dużych sardynek (dashi myeolchi, 다시 멸치)
- 3-5 kawałków wodorostów (dasima 다시마, jap. kombu)
- 4 suszone krewetki (opcjonalnie)
- 1/2 cebuli
- zielona część dymki
- 2-3 łyżki ryżowego syropu ssalyeot 쌀엿 (lub cukru)
- opakowanie ryżowych klusek (600g) tteok-bokki, 떡볶이
- 1-2 opakowania koreańskich zup instant (używamy jedynie makaronu)
- 2-4 łyżki pasty chili gochujang 고추장
- 2-6 łyżek płatków chili gochugaru 고추가루
- 4-6 rybnych ciastek pokrojonych po przekątnej (eomuk, 어묵)
- 2-4 łyżek sosu sojowego (najlepiej koreańskiego – jin-ganjang (진간장)
- 4 jaja kurze ugotowane na twardo i obrane
- prażony sezam (opcjonalnie)
- 600ml wody
Sposób przygotowania
- Oczyść wodorosty pocierając delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie zalej letnią wodą (600ml).
- Odstaw na godzinę, a następnie dodaj suszone krewetki oraz oczyszczone sardynki (należy usunąć głowę i ciemne wnętrzności, aby wywar nie nabrał gorzkiego smaku).
- Gotuj przez 10 minut, odłów wodorosty i kontynuuj gotowanie (10-15 minut). Możesz pominąć przygotowanie wywaru i zastosować po prostu wodę, ale danie ma bardziej złożony smak dzięki temu zabiegowi.
- Wywar przelej na patelnię, dodaj kluski oraz posiekaną cebulę, zagotuj.
- Dodaj ciastka ryżowe oraz dopraw sosem sojowym, pastą chili, płatkami chili oraz syropem ryżowym.
- Przemieszaj dokładnie i dołóż makaron instant. Zaczekaj aż zaciągnie sos i przełóż go na drugą stronę.
- Przemieszaj, dodaj jaja kurze, posyp zieloną częścią dymki oraz prażonym sezamem.