W czasie, gdy jedni toczą dyskusję na temat definicji ramenu, bez opamiętania tnąc brzytwą Ockhama wszystko, co wykracza poza alkaliczny makaron, my chcemy ją poszerzyć! Odkryjcie z nami jak wiele rodzajów tego dania powstaje w japońskich ramenya.
Niech nie zwiedzie Was klasyczny wygląd tego ramenu – podstawą wywaru nie są wieprzowe lub drobiowe kości, ale słodkowodny żółw. Dokładniej żółwiak japoński (łac. Trionyx japonicus), w Japonii nazywany suppon. Jest bogatym źródłem kolagenu, przypisywane mu są zdrowotne właściwości i kosmiczna dawka energii, dlatego uchodzi za cenny delikates. Aby doświadczyć jego smaku nie wybraliśmy się jednak na elegancką kolację, ale do maleńkiego baru w Ichinomiya (miasto niedaleko Nagoi), prowadzonego przez starsze małżeństwo. Uwielbiamy ten klimat – otwarta kuchnia, wytarty przez tysiące gości kontuar, a z szafek wyglądają przykurzone shintoistyczne bibeloty.
Podstawą wywaru nie są wieprzowe lub drobiowe kości, ale słodkowodny żółw
Nie takiej Japonii się spodziewaliśmy wychowani na futurystycznych mitach, ale ta atmosfera odprężenia bardzo nam odpowiada. Mimo bariery językowej nie mieliśmy problemu z zamówieniem – żółwiaki pływały w akwarium na wysokości naszego wzroku (przydało się też pokazywanie zdjęć z internetu). Ramen przygotowany został jedynie na kościach żółwia, ponieważ tym razem nie zdecydowaliśmy się na dość ekstremalny dodatek świeżej krwi.
W smaku? Comfort-foodowy! Przyzwoitej jakości makaron, intensywny wywar, wieprzowe chashu, kiełki, narutomaki, zielona część dymki i arkusz nori – czy może być bardziej klasycznie? Zwróciliśmy uwagę na niezbyt dużą zawartość tłuszczu, co po konfrontacji z wieprzowym tonkotsu jest przyjemną odmianą. 🙂
Jako przekąskę domówiliśmy żółwiaka smażonego
Jako przekąskę domówiliśmy żółwiaka smażonego w głębokim tłuszczu (suppon no karaage, スッポンの唐揚げ) – soczyste mięso (uwaga na kości!) w chrupiącej panierce nie było szczególnie charakterystyczne, ale naprawdę nam smakowało i dopełniło posiłek (a na widok sałatki z kapusty na obczyźnie aż się łza w oku zakręciła).
Cenowo bez szaleństw – suppon ramen (スッポンラメン) to koszt od 700 jenów do 1100 (21-33PLN), a możecie być pewni, że nie tylko zostaniecie nakarmieni, ale też po japońsku zaopiekowani.
すっぽん道楽
Adres: 〒491-0858 Aichi-ken, Ichinomiya-shi, Sakae, 3 Chome−3, 愛知県一宮市栄3丁目3−11, Japonia
Godziny otwarcia: pon.-sob. 11:30–14:00, 17:00–01:00; niedz. zamknięte