Odkąd wietnamska kuchnia to dla nas chleb powszedni niewiele rzeczy (i osób z nią związanych) jest nas w stanie zaskoczyć. No chyba, że Diep. Przesiąknięta miłością do jedzenia przypomina czasami boginię o tysiącach dłoni: jedną grozi wszystkim tym, którzy sponiewierają jej rodzime smaki, drugą sięga po matchę latte, trzecią robi zdjęcia, czwartą spełnia fine diningowe fantazje, a piątą wręcza nam torbę składników, każąc ugotować z nich makaron z węgorzem.
To nie jest danie dla amatorów viet-polu
Makaron z węgorzem to dla mnie danie nocne. Kiedy na hanojskiej ulicy Đê La Thành zamykają się warsztaty stolarskie i opada gryzący w nos drewniany pył, parkuję motor pod barem oświetlonym zimnym, zielonym światłem jarzeniówek. Wdrapuję się po poczerniałych od starości schodach i czekam w skupieniu na danie, które jednocześnie kocham i nienawidzę. Wygląda niewinnie – świeże zioła i przezroczysty makaron z fasoli mung może sugerować, że to taka fit sałatka w azjatyckiej odsłonie. Nic bardziej mylnego – kiedy rozgryziecie chrupiącego węgorza poznacie mroczną naturę miến lươn trộn. Połączcie to sobie: skoncentrowany smak rzecznej ryby, podbity sosem nước mắm i wieprzowym wywarem. To nie jest danie dla amatorów viet-polu. 😉
Miến lươn trộn
Składniki
- 100g węgorza lươn khô (do kupienia w wietnamskim sklepie spożywczym)
- 200g makaronu z fasoli mung (miến)
- garść kiełków mung (sparzonych gorącą wodą)
- świeże zioła wietnamskie (laksa, kolendra, tajska bazylia, marzymięta grzybieniasta kinh giới)
- świeże chili bird’s eye
- limonka
- 1/2 cebuli
- 1/2 ogórka (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 500g wieprzowych żeberek
- korzeń imbiru wielkości kciuka
- prażona cebulka
- 4 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Sposób przygotowania
Opalamy cebulę obraną ze skóry i imbir (nieobrany). Żeberka kroimy, zalewamy 1l zimnej wody i razem z rozgniecionym imbirem oraz 2 łyżkami sosu rybnego gotujemy przez 30 minut, aby uzyskać wywar. Nie zakrywamy garnka przykrywką – chcemy pozbyć się świńskiego aromatu.
W tym czasie przygotowujemy sos: łączymy 2 łyżki sosu rybnego i 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę limonki, 100 ml wody, 1 łyżkę cukru, posiekany czosnek i chili. Dla smaku dodać możemy drobno pokrojone łodyżki kolendry. W piekarniku albo na patelni prażymy węgorza.
W wywarze gotujemy przez 2 minuty makaron. Następnie przekładamy go do miski wraz z wywarem (bez imbiru i cebuli), dodajemy sos (proporcje sosu do wywaru to 2:1), świeże zioła, pokrojonego wzdłuż na plastry ogórka (opcjonalnie), chrupiącego węgorza oraz prażoną cebulkę. Przed jedzeniem dokładnie mieszamy!