X

Miến lươn trộn – przepis Diep na makaron z chrupiącym węgorzem

Odkąd wietnamska kuchnia to dla nas chleb powszedni niewiele rzeczy (i osób z nią związanych) jest nas w stanie zaskoczyć. No chyba, że Diep. Przesiąknięta miłością do jedzenia przypomina czasami boginię o tysiącach dłoni: jedną grozi wszystkim tym, którzy sponiewierają jej rodzime smaki, drugą sięga po matchę latte, trzecią robi zdjęcia, czwartą spełnia fine diningowe fantazje, a piątą wręcza nam torbę składników, każąc ugotować z nich makaron z węgorzem.

To nie jest danie dla amatorów viet-polu  

Makaron z węgorzem to dla mnie danie nocne. Kiedy na hanojskiej ulicy Đê La Thành zamykają się warsztaty stolarskie i opada gryzący w nos drewniany pył, parkuję motor pod barem oświetlonym zimnym, zielonym światłem jarzeniówek. Wdrapuję się po poczerniałych od starości schodach i czekam w skupieniu na danie, które jednocześnie kocham i nienawidzę. Wygląda niewinnie – świeże zioła i przezroczysty makaron z fasoli mung może sugerować, że to taka fit sałatka w azjatyckiej odsłonie. Nic bardziej mylnego – kiedy rozgryziecie chrupiącego węgorza poznacie mroczną naturę miến lươn trộn. Połączcie to sobie: skoncentrowany smak rzecznej ryby, podbity sosem nước mắm i wieprzowym wywarem. To nie jest danie dla amatorów viet-polu. 😉

Miến lươn trộn

Składniki

  • 100g węgorza lươn khô (do kupienia w wietnamskim sklepie spożywczym)
  • 200g makaronu z fasoli mung (miến)
  • garść kiełków mung (sparzonych gorącą wodą)
  • świeże zioła wietnamskie (laksa, kolendra, tajska bazylia, marzymięta grzybieniasta kinh giới)
  • świeże chili bird’s eye
  • limonka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 ogórka (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 500g wieprzowych żeberek
  • korzeń imbiru wielkości kciuka
  • prażona cebulka
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego

Sposób przygotowania

Opalamy cebulę obraną ze skóry i imbir (nieobrany). Żeberka kroimy, zalewamy 1l zimnej wody i razem z rozgniecionym imbirem oraz 2 łyżkami sosu rybnego gotujemy przez 30 minut, aby uzyskać wywar. Nie zakrywamy garnka przykrywką – chcemy pozbyć się świńskiego aromatu.

W tym czasie przygotowujemy sos: łączymy 2 łyżki sosu rybnego i 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę limonki, 100 ml wody, 1 łyżkę cukru, posiekany czosnek i chili. Dla smaku dodać możemy drobno pokrojone łodyżki kolendry. W piekarniku albo na patelni prażymy węgorza.

W wywarze gotujemy przez 2 minuty makaron. Następnie przekładamy go do miski wraz z wywarem (bez imbiru i cebuli), dodajemy sos (proporcje sosu do wywaru to 2:1), świeże zioła, pokrojonego wzdłuż na plastry ogórka (opcjonalnie), chrupiącego węgorza oraz prażoną cebulkę. Przed jedzeniem dokładnie mieszamy!

Podobne wpisy